Voortbestaan fotogalerie FOTOexpo202 onzeker

Het voortbestaan van FOTOexpo 202 is onzeker, omdat nog steeds geen onderdak is gevonden en de tijd begint te dringen. Dat zegt voorzitter Rob Goedvolk.  De Amersfoortse vereniging die als doelstelling het organiseren van fototentoonstellingen heeft, moest een half jaar geleden weg uit het tijdelijke onderkomen aan de Leusderweg. Sindsdien is noodgedwongen geen expositie meer georganiseerd.

In april is de laatste tentoonstelling van FOTOexpo202, de 97ste in ruim tien jaar tijd, afgesloten. Mogelijk blijft het bij dat aantal, omdat  de organisatie nog steeds dakloos is. ,,Een ruimte is voor ons een bestaansnoodzaak, zo simpel is het”, licht Goedvolk toe. ,,We worden steeds pessimistischer. Tot nu toe is het niet gelukt een geschikt onderkomen te vinden en we zijn langzamerhand een beetje uitgepuzzeld.”

Omdat de winkelruimte aan de Leusderweg na vertrek van de fotogalerie aanvankelijk leeg bleef, ging het bestuur een paar maanden geleden weer in gesprek met de makelaar, maar dat leidde tot niets. Inmiddels is er een modezaak in gevestigd die binnenkort de deuren zal openen. Goedvolk: ,,Ook op de Kamp stonden enkele winkelpanden leeg, maar we merken duidelijk dat de economie weer aantrekt: die ruimtes worden namelijk alweer verhuurd. Verder hebben we gesprekken gevoerd over onder meer vestiging in de Sint Aegtenkapel, maar ook die hebben nog niets opgeleverd.”

In het voormalige onderkomen van FOTOexpo202 is nu een modezaak gevestigd.

In het voormalige onderkomen van FOTOexpo202 is nu een modezaak gevestigd.

De organisatie stelt wel een belangrijke eis aan het nieuwe onderkomen. ,,Het moet in of rond het Amersfoortse centrum liggen”, verduidelijkt Goedvolk. ,,De mogelijkheid bestaat bijvoorbeeld wel om ons buiten de stad te vestigen en lege kantoorpanden zijn er in Amersfoort momenteel natuurlijk ook genoeg. Maar qua bezoekers moeten we het hebben van het winkelend publiek dat  toch in de stad is en het leuk vindt om een foto-expositie te bekijken.”

Inmiddels er een probleem voor de organisatie bijgekomen. ,,Al onze spullen hebben we bij een bevriende fotograaf opgeslagen, maar die gaat per 1 november uit zijn woning. Dat betekent dat we met  zo’n drie kuub aan materialen omhoog zitten. Daarbij gaat het om tafels, lijsten, stellingen, tussenschotten enzovoort.”

FOTOexpo202 is een vereniging en het budget is klein. Eigenlijk steken de vrijwilligers al het geld en alle aandacht in het organiseren van tentoonstellingen. Goedvolk: ,,We hebben zo’n dertig leden en we krijgen jaarlijks een kleine subsidie van de gemeente. Van de exposanten vragen een bijdrage van 50 euro. Al met al is onze begroting 700 tot 1.000 euro per jaar.”

De doelstelling is drieledig. ,,We willen op de eerste plaats mooie tentoonstellingen organiseren met  toppers uit de regio en nationaal en internationaal vermaarde fotografen. Zo hebben onder anderen Kadir van Lohuizen en Clemens Rikkens bij ons geëxposeerd. Ook geven we lokale en regionale fotografen een podium zodat het publiek kennis met hen kan maken. En we willen ook door onder meer exposities het niveau van de fotografie in de regio verhogen. Die kwaliteit is de laatste jaren ook duidelijk hoger geworden.”

Op de vraag of de gemeente FOTOexpo202 op een of andere manier zou kunnen helpen, antwoordt Goedvolk indirect. ,,We hebben bewust niet bij de gemeente op de deur geklopt. We weten dat het beleid van de overheid is om juist zoveel mogelijk terug te treden.” Hij houdt even in en vervolgt met een nuance. ,,Maar als de gemeente  op de een of andere manier iets voor ons wil betekenen, bijvoorbeeld door een bemiddelende rol te spelen, ga ik meteen met ze in overleg!”

Goedvolk hoopt van harte dat de komende weken toch nog een doorbraak plaatsvindt.  ,,Over drie weken komen we als bestuur bijeen en maken we de balans op. Als de nood aan de man blijft, zouden we kunnen overwegen om maandelijks op steeds een andere locatie een pop-up tentoonstelling te organiseren.” Hij sluit niet uit dat FOTOexpo202 stopt. ,,Maar zomaar de stekker eruit trekken, willen we niet doen. Dan zullen we het stokje op de een of andere manier overdragen aan een andere organisatie.”

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.