Zaterdag & zondag weer tijd voor de lappen van smart

Komend weekeinde, 12 & 13 april, smart Amersfoort weer van de lappen. Koren en Nederlandstalige artiesten zingen hun in tranen wegsmeltende liederen. Op pleinen en in cafés.

Vergis je niet. Wat de blues is voor Chicago, de fado voor Lissabon, is de smartlap voor Amersfoort. Zelf heb ik er niet zo veel mee, maar of je nu ‘Why did you leave me’ in a-mineur tokkelt of ‘Waarom heb je me verlaten’ in jankende intonatie zingt, de diepere zielenroerselen zijn identiek. Wat de Mississippi is voor Chicago, de Taag voor Lissabon, is de Eem voor Amersfoort. Toch?

Alweer voor de 14e keer op rij is de historische binnenstad komend weekeinde het toneel en decor van het Smartlappenfestival. Op zaterdag treden op de vier pleinen koren op, onder wie natuurlijk ons eigen Boa’s Smartkoor olv Arie van Veenschoten en de accordeonisten Aart van de Brom en Lida Kleijne. En op zondag staan in 14 kroegen liefst 16 artiesten achter de microfoon, zoals De Anitaas, Joop en de Begonia’s, Ludduvudduh, Jeffrey Tanis, natuurlijk Danny ‘je moest eens weten’ Nicolai en niet te vergeten René van Beeten,  de reïncarnatie van André Hazes.

Het festival wordt zaterdag geopend door demissionair cultuurwethouder Pim van den Berg. Waarna onder leiding van het koor ‘Gedeelde Smart’ het ‘Oh, Amersfoort’ wordt aangeheven.

– Wat is een smartlap eigenlijk, vragen wij aan Hanny van Hoeijen, een van de organisatoren, maar vooral lokaal beroemd als café-uitbaatster en een van de Boa’s.
,,Dat is een lied met onomkeerbaar leed’’, klinkt het onmiddellijk en zeer zelfverzekerd.
– Blues dus.
,,Dat heb je helemaal goed.’’ Ze vergeet te vertellen dat ze zelf ooit blues zong. In Midlife Power.
– Waarom zo’n festival in Amersfoort, is er een speciale band met de smartlap?
,,Nee, maar ik ben er indertijd wel heel bewust mee begonnen. Eerst een smartlappenduo, toen een smartlappenkoor, toen een smartlappencafé (de Boa’s, nu de Vrolijke Koster -red) en toen een smartlappenfestival.  Maar alles wel met een knipoog, hoor. ’t Is niet zo dat ik thuis alleen maar smartlappen draai.’’
– Is er veel belangstelling voor?
,,Zaterdag op de buitenpodia verwacht ik 10.000 mensen, zondag in de kroegen 5.000.’’
– Wat is er dit jaar nieuw?
,,Dat een wethouder het opent. Haha. Maar we beginnen nu voor het eerst met het ‘Oh Amersfoort’ een openingslied op de melodie van ‘Oh oh Den Haag’. We hebben dit jaar ook de lat hoger gelegd. Geen skihutmuziek. De koren moeten goed kunnen zingen, meerstemmig en ook iets uitstralen, kortom meer niveau.’’

Sierraad
– En dan natuurlijk jullie sierraden.
,,Ja, met de aankoop van een ketting of broche ondersteun je het festival. Dit Smartsieraad is speciaal ontworpen door Ellen Ickenroth en onder leiding van Hanny Stapel door een grote groep Crea-dames met de hand gemaakt in naaiatelier Scheltussingel. We hebben er duizend van gemaakt, ze kosten € 5 per stuk en we willen helemaal los. Trea Dobbs kreeg het eerste exemplaar.’’
– Wat mag ik dit jaar niet missen?
,,Natuurlijk op zaterdag de drie Amersfoortse koren niet en je komt uiteraard naar de Boa’s op zondag in Vroeger?’’
– Alles is gratis, wie betaalt het?
,,Sponsoren en we zijn enorm creatief.’’
– Volgend jaar weer?
,,Wat denk je? Dan vieren we ons lustrum.’’

Voor alle informatie, programma e.d. zie www.smartlappenfestivalamersfoort.nl

Gerard Chel

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.