Honderden bezoekers op eerste dag Fotostad

Het tweejaarlijkse Amersfoortse fotofestival 033Fotostad heeft in het openingsweekend enkele honderden bezoekers getrokken. Het festival laat werk zien van meer dan tachtig fotografen op acht hoofdlocaties in de stad, zoals de Joriskerk, de Aegtenkapel, de Mannenzaal en de Celzusterenstraat en omgeving in het Soesterkwartier (Raamverhalen). Ook zijn er foto-exposities op tien zogenaamde OFF-locaties, waaronder Theater De Lieve Vrouw, Galerie, 1664 en Hotelschip Vita Nova.

Zaterdag, Koningsdag, bezochten alleen al zo´n vijfhonderd mensen de Joriskerk,waar de expositie Wereldbeelden te zien is, met foto´s van onder anderen Willem Wernsen (China), Gerda Kalmann (Roemenië), Bram Petraeus (Brussel), Rob Acket (Hong Kong) en Connie Meslier (Amersfoort). De foto´s van Meslier geven een treffend en enigszins nostalgisch beeld van het Amersfoort in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

DSC_1538

 

Een indringende reportage is van Gerda Kalman. Zij legde vast wat de impact was van het overlijden van een 45-jarige schaapsherder in een Roemeens dorpje. Intens verdriet tijdens de begrafenis, waarvoor het hele dorp was uitgelopen. Willem Wernsen bracht in beeld wat de economische vooruitgang betekent voor de allerarmsten in China. Ron Acket geeft een kleurrijk, vervreemdend en soms grappig doorkijkje van het leven in de metropool Hong Kong.

Ook in de Joriskerk een aantal bijzondere portretten. De verstilde, grote portretten van vrouwen van Jolanthe Lalkens zijn intrigerend en vertellen stuk voor stuk een bijzonder verhaal, zonder woorden. Jeroen Jazet heeft Nederlands bekendste dierenverzorger geportretteerd: Marjo Hoedemaker. Ondanks zijn pensioen is hij nog steeds met hart en ziel bij DierenPark Amersfoort betrokken. Verder zijn er tal van portretten van bekende en minder bekende Amersfoorters.  Zo is er een aantal foto´s te zien van René Dissel, die samen met tekstschrijfster Herma Klein Kranenberg vijftig Amersfoorters heeft geportretteerd. Deze ´ontmoetingen´ vormen de basis van een boek dat over een aantal maanden zal verschijnen.

 

DSC_1551

Een andere hoofdlocatie is de Mannenzaal. Samensteller (en gelegenheidssuppoost) Cees Wouda heeft zaterdag tachtig bezoekers geturfd. Het openingsfeestje na afloop van de eerste dag trok volgens bovendien ook nog eens zo´n tachtig mensen. In de Mannenzaal is een kleine, maar veelzijdige expositie te zien van verschillende foto-technieken. Van de bijna gebeeldhouwde en op de (ouderwetse) analoge manier gefotografeerde naakten van Atze Haytsma, tot de betoverende collodiofotografie van Peter van Hal en Luther Gerlach en de vernieuwende smartphonefotografie van Niko Brons.

In de Aegtenkapel staat festivalfotografie centraal. Te zien zijn de bekroonde fotoseries van Carla Kogelman (winnares van de World Press Photo in de categorie observerende portretten’) en van de Braziliaanse fotograaf Rogerio Reis. Ook er foto´s van festivals als Spoffin, Dias Latinos, Rabo Amersfoort Jazz, Gluren bij de buren, Struinen in de Tuinen, Into the Woods, de Nachtbrigade, Kids Festival en  Arteganza.

033Fotostad duurt tot en met maandag 9 juni (Pinksteren). Meer informatie op http://www.033fotostad.com/

 

DSC_1556

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.