‘Het gaat om de compositie, om het moment’

,,Het was er en dus moest ik het vastleggen.” De Amersfoortse fotografe Johanna van der Werff fotografeert terloops wat haar raakt en zonder compromis. Wat haar fascineert is de schoonheid van het moment in een stedelijke omgeving. ,,Niemand poseert op mijn foto´s. Dat wil ik ook niet. Het gaat om het juiste moment. Lukt het niet op dat ene moment, dan laat ik het daarbij.” Van haar is deze week een boek verschenen met intrigerende, bijna poëtische  foto´s die ze nam in binnen- en buitenlandse steden:  Urban Observations,

Een man zit buiten tegen een lichtblauw gekalkte muur, fles in de hand en boodschappentas naast zich. Voor hem een brede strook asfalt. De foto geeft een beeld van een eenzaam figuur. Maar helemaal troosteloos is het niet, want zeven schaduwen op de muur laten zien dat hij niet helemaal alleen is: er zijn in elk geval mensen in de buurt. Deze foto, Lonelyness, heeft Van der Werff gemaakt toen ze een paar jaar geleden in Siberië was. Het is een van de voor haar kenmerkende foto´s te vinden zijn in Urban Observations.

Johanna van der Werff -'Phantom drinker' - Trans Siberië Express - Siberia 2010

Leegte, weidsheid, schaduwen en eenzaamheid fascineren Van der Werff. ,,Alles is heel vluchtig”, vertelde ze zondag tijdens de presentatie van haar boek tegen interviewer Frenk van der Linden, die het eerste boek in ontvangst mocht nemen. ,,Als ik  iets tegenkom dat ik mooi vind fotografeer ik dat en passant. Dan bevries ik dat moment, alsof het stilstaat. Daardoor krijgt het een gelaagdheid: je kunt er zelf een verhaal bij verzinnen.”

Een ander voorbeeld daarvan is de foto van een vrouw die door een verlaten station rent om de laatste trein te halen. Door de snelheid, staat ze wazig op de foto. ,,Ik vond het zo´n wezenloze plek. Toen ik haar voorbij zag rennen maakte ik een foto.” Dat de foto technisch niet perfect is, geeft precies aan wat Van der Werff het belangrijkste vindt.  ,Ik fotografeer heel terloops en daarvoor gebruik ik een heel compacte kleine digitale camera, geen grote spiegelreflex dus met zware lenzen. Je kunt fantastisch mooie portretten maken, maar dat wil ik niet en kan ik misschien ook niet. Mij gaat het om de compositie, om het moment. Ik ben niet uit op technisch perfecte foto´s. Ik houd er juist van als het beeld wringt, als het vragen oproept.”  Een foto moet ook meteen raak zijn. ,,Ik manipuleer de beelden niet, maak geen uitsneden of pas de kleuren aan.”

Urban Observations is uitgegeven door Jan Poolen van ZEEP publishers, naar eigen zeggen een groot bewonderaar van de fotografie van Van der Werff. Het boek is voor 25 euro te verkrijgen bij de boekwinkel (ISBN 978-90-819622-0-9). Tot en met 30 maart is een aantal foto´s te zien in Galerie Lichtzone in Groningen.

Johanna van der Werff - 'The Pool' - Aken 2010

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.