Cultuur in Bunschoten-Spakenburg het stereotiep voorbij

De cultuur in Bunschoten-Spakenburg zit in de lift. De afgelopen jaren zijn er tal van nieuwe initiatieven in het leven geroepen. Cultuurcoördinator Aafje Hunink: ,,Er is zoveel moois, zoveel enthousiasme, zoveel betrokkenheid ontstaan.”

Op maandag is het dorpsmuseum gesloten. Binnen zijn vrijwilligsters met poetsdoek, emmer en dweil aan het werk. Het beeld bevestigt twee vooroordelen. Vrouwen uit Bunschoten-Spakenburg zijn de properste van het land. En het museum biedt precies wat je verwacht: klederdracht, een snoepwinkeltje, een bedstee, informatie over voetballen (de blauwen en de rooien) en de visserij. Niets mis mee. Je moet ervan houden.

Maar vooroordelen leveren slechts een beperkte kijk op de werkelijkheid. Dat blijkt ook nu weer. Want de afgelopen jaren timmert Bunschoten-Spakenburg cultureel behoorlijk aan de weg. Onlangs startte een jeugdtheateropleiding. Er is een muziekschool opgericht. Vier keer per jaar wordt er een cultureel café georganiseerd. En september is uitgeroepen tot kunstmaand, met een open monumentendag, een kunstroute en het nu al befaamde Muziek op Diek, waarbij voorbijvarende botters een uniek podium vormen voor de muzikanten.

Cultuurcoördinator Aafje Hunink Foto: Joelle de Vries

Cultuurcoördinator Aafje Hunink
Foto: Joelle de Vries

De culturele opleving begon eind 2011 met de oprichting van het Cultuur Platform: vrijwilligers die zich wilden inzetten voor cultuur. Tegelijkertijd nam de gemeente cultuurcoördinator Aafje Hunink in dienst. Zij kreeg niet alleen tot opdracht enkele evenementen te organiseren, maar moest ook de (actieve en passieve) deelname aan cultuur stimuleren. Bovendien was het de bedoeling dat culturele instellingen meer met elkaar gingen samenwerken.

Hunink: ,,In het begin was dat wel even wennen. Ik woon zelf in Utrecht; een hele andere leefomgeving. Maar het viel me al snel op hoe open de mensen hier zijn. En hoe enthousiast. Ze zijn ook echt bereid om de handen uit de mouwen te steken, dat past ook bij de mentaliteit van het dorp. Ik heb geprobeerd met zoveel mogelijk mensen, organisaties en partijen in gesprek te gaan. Facilitair te zijn. Samen hebben we geprobeerd iets op te bouwen. Iets moois tot stand te brengen. En volgens mij is dat prima gelukt.”

Een van de culturele activiteiten: verfsmijten. Foto: Joelle de Vries

Een van de culturele activiteiten: verfsmijten.
Foto: Joelle de Vries

Toch hangt er een schaduw boven dit zonnige (culturele) beeld. De vacature van Hunink staat met bezuinigingsmaatregelen in aantocht op de tocht. Wat gebeurt er met initiatieven als de jeugdtheateropleiding, de kunstroute of Muziek op Diek, als zij het dorp verlaat?

,,Natuurlijk hoop ik dat ik mag blijven”, aldus de cultuurcoördinator. ,,Het hangt misschien wel af van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Ik heb het hier enorm naar m’n zin. Maar ik snap ook dat er bezuinigd moet worden en er keuzes nodig zijn. Bovendien was van het begin af duidelijk dat mijn vacature maar tijdelijk zou zijn. Ik moest als het ware mezelf overbodig maken. Je kunt je afvragen of er niet altijd een aanjager nodig is. Maar er is zoveel enthousiasme, zoveel betrokkenheid ontstaan. Ik heb er het volste vertrouwen in dat als ik onverhoopt toch moet vertrekken, het Cultuur Platform een deel van mijn taken kan overnemen.”

Als voorbeeld van een initiatief dat inmiddels stevig in de gemeenschap is geworteld, noemt Hunink ‘Het Pand’: het kunst- en cultuurcentrum dat in september 2012 de deuren opende (bij tv-kijkers wellicht bekend van de EO-serie Voetbal, keek en kibbeling). Er worden tentoonstellingen gehouden en ’s avonds cursussen, workshops en muziekavonden georganiseerd. Ook heeft ‘Het Pand’ een winkeltje met creatieve producten dat een bezoekje waard is. Adres: Spuistraat 1. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.