Amersfoort krijgt een nieuw orkest: KSO

Ze komen vrijdag voor de eerste keer bijeen: de leden van het Keistedelijk Opleidings Orkest (KSO). In het Eemhuis vindt de allereerste repetitie plaats van dit nieuwe Amersfoortse amateurorkest, een initiatief van de muziekverenigingen Bernhard, Wilskracht en Coda in samenwerking met Scholen in de Kunst.

Door Gerard Chel

Een nieuwe orkest als strijd tegen de bezuinigingen. Zie hier een voorbeeld van hoe je iets negatiefs om kunt buigen in iets positiefs. Muziekverenigingen moeten drastisch bezuinigen, tegelijkertijd willen ze hun muzikale kwaliteit in stand houden. En de verenigingen hebben nog ergens last van: een teruglopende aanwas van nieuwe leden.

En aldus kwamen twee muziekverenigingen, Bernhard en Wilskracht, op het idee om daartegen gezamenlijk de strijd aan te binden. Het idee voor het Keistedelijk Opleidings Orkest (KSO) was geboren. Muziekvereniging Coda sloot zich aan en ook Scholen in de Kunst reageerde enthousiast. De verenigingen draaien op voor de kosten, dus ook al om die redenen hopen de initiatiefnemers dat meerdere verenigingen zich aansluiten. Tegelijkertijd is het KSO voor de leerlingen van de muziekschool van Scholen in de Kunst een mogelijkheid kennis te maken met muziekverenigingen zodat zij wellicht lid van een vereniging worden.

,,Door de bezuinigingen hebben de amateurverenigingen de samenwerking gezocht’’, zegt Robert van Laar, opleidingscoördinator bij Bernhard. ,,Dat is ook in een beleidsvisie vastgelegd. We zien de laatste jaren de tendens dat de aanwas terugloopt en wij willen de uitdaging wel aan om aan kinderen te laten zien en voelen wat het is om bij een muziekvereniging te spelen. Zo ontstond het idee voor KSO. Uiteraard is het de bedoeling dat KSO straks ook eigen concerten geeft.’’

KSO is nadrukkelijk geen jeugdorkest. Van Laar: ,,Nee, alle leeftijdscategorieën kunnen meedoen. Namens Bernhard zullen voornamelijk kinderen vanaf 8 à 9 jaar komen, maar Wilskracht bij voorbeeld en ook Scholen in de Kunst hebben ook oudere leerlingen. Iedereen is welkom, we nodigen belangstellenden uit de sfeer te komen proeven.’’

Het KSO staat onder leiding van Liesbeth Vernout, docent van Scholen in de Kunst, die ervaring heeft met het bijbrengen van samenspelervaring aan beginnende muzikanten. Vrijdag 18 april is de eerste officiële en tevens openbare repetitie in het nieuwe Eemhuis, Eemplein 75 in Amersfoort. Aanvang 18.30 uur, einde circa 19.15 uur. Opgeven kan bij Scholen in de Kunst en de betrokken verenigingen, maar binnenlopen met je (blaas)instrument onder de arm kan ook. Dat is dan nog gratis, maar aan definitieve deelname aan het opleidingsorkest zijn wel kosten verbonden.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.