Spanning en intimiteit in theater de Hasselbak

Toneelvereniging Deo et Arti uit Eemnes speelt op 10, 11 en 12 april in theater de Hasselbak twee eenakters: ‘De dienstlift’ van Harold Pinter en ‘Intimi’ van Haye van der Heyden.

Berry Ruisendaal en Ruud Fecken spelen de hoofdrollen in 'De dienstlift', een eenakter van Harold Pinter.

Berry Ruisendaal en Ruud Fecken spelen de hoofdrollen in ‘De dienstlift’, een eenakter van Harold Pinter.

Pinter won in 2005 de Nobelprijs voor de literatuur. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van het moderne toneel. Typisch voor het drama van de in 2008 overleden Britse toneelschrijver zijn de absurdistische gesprekken in alledaagse spreektaal. Zijn drama’s worden ook wel aangeduid als ‘theater van het absurde’.

‘De dienstlift’ is een van de eerste toneelstukken die Pinter schreef. De eenakter bevat alle elementen die zijn latere grotere werk (zoals ‘the birthday party’, ‘the caretaker’ en ‘betrayal’) wereldberoemd hebben gemaakt.

Twee mannen zitten in een ruimte te wachten. Ze doden hun tijd met het lezen van de krant, thee zetten en bakkeleien. Ondertussen bouwt de spanning zich op.

Dreiging, agressie, verraad: het zijn de kenmerkende thema’s van Pinter. In zijn vroege toneelstukken gebruikt de toneelschrijver nog veel woorden. Later krijgen de acteurs steeds minder tekst om hun argumenten kracht bij te zetten.

De hoofdrollen worden gespeeld door Berry Ruisendaal en Ruud Fecken. De regie is in handen van Ruud Fecken.

De tweede eenakter die Deo et Arti op de planken van theater De Hasselbak brengt, is ‘Intimi’ van Haye van der Heyden (een Nederlandse acteur en schrijver van veel toneelstukken, tv-drama en kinderboeken).

Het echtpaar Helen en Frank is al heel wat jaren bij elkaar. Helen lijkt in de war. Is Frank daar de oorzaak van?

Deze eenakter gaat over het verlies van intimiteit of over toenemende intimidatie. De hoofdrollen worden gespeeld door Marjo van de Wardt en Paul Smet. De regie is in handen van Sjoert van Zoelen.

Kaarten voor de theateravond zijn te bestellen via reservering@hasselbak.nl of telefonisch 06-43866771. Het adres van theater De Hasselbak is Hasselaarlaan 1d in Eemnes. Speeldata 10, 11 en 12 april. Aanvang 20.15 uur. Entree: 9 euro.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.