Jubileumvoorstelling van Fred Delfgaauw in Beauforthuis

Zaterdag 19 april staat theatermaker Fred Delfgaauw in het Beauforthuis. In ‘Minder is meer’ kijkt hij samen met Karel de Rooij (Mini & Maxi) terug op zijn toneelloopbaan waarin hij altijd zocht naar de perfecte eenvoud. De jubileumvoorstelling dateert oorspronkelijk uit 2006 en werd genomineerd voor de Toneel Publieksprijs.

Een man met een doorleefde kop leunt chagrijnig en somber op een café-tafeltje. Met deze gewoontedrinker voert Delfgaauw een prachtige, treurige dialoog. De sombere drinker bestaat uit niet meer dan een rubberen masker op Delfgaauws hand en een ouwe jas om zijn arm. Dat is niet alleen knap, dat is ook ontroerend en grappig en van perfecte eenvoud…

2014-04-19-Fred Delfgaauw(1)

Delfgaauw heeft een imposante loopbaan achter de rug. In 1984 richtte hij Studio Peer op. Hij bewerkte klassieke theaterstukken van onder andere Shakespeare, Ibsen, Beckett en maakte ze speelbaar voor één persoon. Voorstellingen zoals ‘Weg van Waan’ (De Tempest) en ‘Wolkenjas’ (Peer Gynt van Ibsen) werden meer dan 500 keer gespeeld.

Hij schreef ook diverse monologen en dialogen. In de jubileumvoorstelling ‘Momenten’ (1996) doorbrak Delfgaauw ‘de vierde wand’ in het theater, die stond voor het publiek in de zaal. ‘Momenten’ was een doorbraak: de voorstelling trok veel publiek.

Via grote internationale castingbureaus als Multi Voice en Euro Voice werd zijn stem gebruikt voor radio en televisiecommercials. Verder was hij vaak te horen bij de tekenfilms van Walt Disney. Zo was Delfgaauw de Nederlandse stem voor onder andere Robin Williams (de geest uit Aladin), Jim Carrey (The Mask), Woody Allen (Antz). De inkomsten uit deze activiteiten doneerde hij volledig aan zijn stichting die als doel had: een theater bouwen zonder subsidie of schulden.

Op 1 september 1998 opende onder grote belangstelling zijn theater Peeriscoop: een middelgroot theater, gesitueerd in het centrum van Gorinchem.

In 2006 stond Delfgaauw 25 jaar op de planken. Begin dat jaar ging zijn jubileumvoorstelling ‘Minder is Meer’ in première. De voorstelling werd genomineerd voor de Toneel Publieksprijs. Zaterdagavond is deze voorstelling nog een keer te zien in het Beauforthuis.

Aanvang 20.15 uur. Entree 20 euro. Meer info: www.beauforthuis.nl

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.