Helmert Woudenberg speelt ´playboy´priester

In ´God vergeeft´ kruipt Helmert Woudenberg in de huid van ´playboy´ priester Joseph (Joep) Haffmans. De voorstelling is op zondag 14 december te zien in het Beauforthuis.

Haffmans (1943 – 2007) was eerst pastoor in Gulpen en later deken van Gulpen-Gronsveld. Hij gold als conservatief, maar onderhield wel tal van seksuele relaties met (getrouwde) vrouwen uit zijn parochie. Hij reed rond in dure auto´s, ging luxe met vakantie en plunderde de armenkas van de kerk.

Dit alles met medeweten van de Katholieke Kerk, die pas heel laat ingreep en hem zelfs de hand boven het hoofd hield.

Helmert Woudenberg over Joseph Haffmans en de voorstelling ´God vergeeft´:

Ongekroonde koning
Helmert Woudenberg geldt wel als de ongekroonde koning van de solovoorstellingen. ´God vergeeft´ is al zijn dertiende. Behalve acteur is hij ook regisseur en schrijver.

Zijn vader, een Nederlandse SS-er, stierf aan het oostfront voor Helmert geboren werd. Zijn grootvader was de NSB-leider Hendrik Jan Woudenberg. Over deze achtergrond speelde Woudenberg in een toneelstuk van jeugdvriend Ischa Meijer getiteld: ‘Leefbaar – de Jood en de NSB’er’ (2004).

Woudenberg deed in 1968 eindexamen aan de Amsterdamse Toneelschool en was in 1969 een van de oprichters van het theatercollectief Het Werkteater. Hij werkte daarna voor Toneelgroep Centrum en was enige jaren, samen met Gees Linnebank, artistiek leider van Toneelgroep Theater. Over zijn methode van improviserend toneelspelen schreef hij het boek “Vuur, Water, Lucht & Aarde”.

In gesprek met Annemiek Schrijver, uit het programma Nachtzoen (2010):

Bij het grotere publiek raakte hij bekend door zijn rol in de geruchtmakende Blue Movie (1971) en de verfilmingen van Werktheaterproducties. In de politieserie Flikken Maastricht speelt hij de rol van Eugène Hoeben.

Woudenberg maakte een lange rij van voorstellingen, waaronder solovoorstellingen over het leven van Jezus Christus en Pim Fortuyn. Zijn elfde solo in het theater; Waterman, (2009) gaat over het leven van Hatty Waterman, een Jood die als enige achterbleef, nadat zijn ouders en dertien broertjes en zusjes tijdens de Tweede Wereldoorlog waren omgebracht. In 2010 speelde hij samen met Sarah Eweg de voorstelling De Olifant en de Duif, over het leven van Frida Kahlo. Daarna volgde met Ali Kouchiry de voorstelling Identiteit en in 2012 samen met Ali Kouchiry, Sarah Eweg en Guido de Wijs de voorstelling De sultan en de jood.

Helmert Woudenberg ´is´ Joseph Haffmans.

Helmert Woudenberg ´is´ Joseph Haffmans.

De voorstelling ´God vergeeft´ begint zondag 14 december om 17.30 uur.
Entree € 15,50 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, minima-pas en kinderen t/m 12 jr)
Meer informatie en kaartverkoop: www.beauforthuis.nl

Tot slot nog een mooi fragment uit een expositie bij de heropening van het Nationaal Archief (2013):

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *