Vioolklanken dartelen in de St. Aegtenkapel

Het is lente in de mooiste concertzaal van Amersfoort. Op vrijdag 8 april 2022 staat A Classic Friday Night Out in het teken van het voorjaar. De vioolklanken dartelen door de St. Aegtenkapel. Violiste Rossi Ovtcharova en gastpianist Stefan Petrovic spelen korte, toegankelijke composities die allemaal geïnspireerd zijn op het ontluikende jaargetijde. De entreeprijzen zijn laag gehouden, zodat een bezoek voor iedereen mogelijk is.

Violiste Ovtcharova maakte de afgelopen weken deel uit van het ‘Orkest van de Vrede’, dat verspreid over het land benefietconcerten gaf voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. “Het is zo’n dubbel gevoel”, vertelt zij. “Aan de ene kant zie je elke dag op de televisie de meest afschuwelijke oorlogsbeelden. Tegelijkertijd bruist de natuur om ons heen van prikkelend leven. De lammetjes huppelen in de wei, mensen lijken vitaler en energieker, het mooie weer zorgt vaak ook voor een zonnig humeur. Juist omdat er zoveel ellende op de wereld is, moeten we denk ik extra genieten van alle schoonheid en levenslust.”

Voor kenners en mensen met drempelvrees

A Classic Friday Night Out zijn laagdrempelige, informele vioolconcerten. Ze duren een uur en er worden composities gespeeld die verwijzen naar het jaargetijde. Na afloop is er ruimschoots gelegenheid om na te praten met violiste Ovtcharova en haar gastmuzikant.

“Ik heb het concept bedacht,” legt de Amersfoortse violiste uit, “om klassieke muziek toegankelijker te maken voor een breed publiek. Voor sommige mensen is er een drempel om een concertzaal te bezoeken. Die wil ik graag wegnemen. Er is dankzij de steun van de gemeente Amersfoort en de St. Aegtenkapel een speciaal tarief voor mensen met een kleinere beurs. Natuurlijk streef ik er tegelijkertijd wel naar dat de concerten muzikaal van hoog niveau zijn. Daarom zijn ze ook aantrekkelijk voor mensen die wel vaker klassieke concerten bezoeken, of echte vioolkenners zijn. Het programma zal ook hen verrassen. Het is een mix van meer en minder bekende stukken.”

Rossi Ovtcharova

Champagnesonate

Voor de vioolkenners heeft de oorspronkelijk uit Bulgarije afkomstige Ovtcharova een verrassing in petto: de zeer zelden gespeelde Rhapsody ‘Vardar’ van de Bulgaarse componist Vladigerov. Daarnaast staat ook de Sonata nr. 8 van Beethoven op het programma, beter bekend als de champagnesonate. Clara Schumann met haar drie romances, een werk van Saint-Seäns en de Meditation uit de opera Thais van Massenet zijn andere stukken die in de St. Aegtenkapel op 8 april voor een lentegevoel zullen zorgen.

Het concert is van 20.00 tot 21.00 uur. Kaarten zijn te koop via www.staegt.nl Ze kosten tussen de € 5,- en € 15,-. De vorige uitvoeringen van A Classic Friday Night Out waren snel uitverkocht, dus geïnteresseerden wordt aangeraden op tijd hun kaartje te kopen.

Heeft u Spotify? Luister hier de uit te voeren stukken (natuurlijk op Spotify uitgevoerd door andere musici): >>

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.