Muzieklegende Iain Matthews in Beauforthuis

Zaterdag 22 maart speelt muzieklegende Iain Matthews in het Beauforthuis. Hij treedt op samen met jazzpianist Egbert Derix. Na het concert wordt de documentaire film In the Now vertoond, die de ontstaansgeschiedenis van hun gezamenlijke cd volgt.

Iain Matthews

Iain Matthews

Iain Matthews begon zijn muzikale carrière in de jaren ’60 als zanger van de legendarische folkrockgroep Fairport Convention. Deze band werd en wordt gezien als pionier van de Engelse variant van de folkrock, een stijl die tot dan toe was geënt op Amerikaanse folk van artiesten als Bob Dylan.

Fairport Concention vierde in 2007 het veertigjarig jubileum en bestaat nog steeds, in een inmiddels sterk gewijzigde samenstelling. Iain Matthews maakt er al lang geen deel meer vanuit. Hij verliet de groep tijdens de opnamen voor het derde album, omdat hij zich niet kon vinden in de steeds sterkere invloed van de Engelse en Keltische folk. In 1970 nam Matthews een soloalbum op, onder de naam Matthews Southern Comfort. Met het door Joni Mitchell geschreven Woodstock had hij met deze band een wereldhit.

Een nieuwe band (Plainsong) volgde, met albums die goed werden onthaald maar niet verkochten. Matthews emigreerde naar Amerika, stopte gedesillusioneerd met muziek maken, maar kwam later toch weer op deze beslissing terug. Sindsdien nam hij een groot aantal cd’s op, zowel solo als met diverse bands.

Bijna 28 jaar lang woonde Matthews in de Verenigde Staten. Privéomstandigheden (‘de liefde van zijn leven’) brachten hem naar Limburg, waar hij de jonge jazzpianist Egbert Derix ontmoette. Een samenwerking was snel geboren. Hun album ‘In the Now’ is uitgebracht bij Universal (bekend van onder meer Duke Ellington en Bill Evans). Op de cd is een mix te horen van americana, jazz, pop en klassiek.

Egbert Derix werkte eerder samen met onder andere Supertramp- saxofonist John Helliwell, de Marillion-zangers Fish en Steve Hogarth, Eric Vloeimans, Fay Lovsky én nu dus Iain Matthews.

Na het concert wordt de film In the Now vertoond, een documentaire (van Peter Jong en Olivier Hamaker) die de wording volgt van Matthews en Derix tot een hecht componistenduo. De film volgt beide musici anderhalf jaar, van het schrijfproces tot aan de uiteindelijke opname van het album in een tijdelijk tot opnamestudio getransformeerde Kasteelboerderij in Horst.

Locatie: Beauforthuis (Zeist/Austerlitz). Datum: 22 maart. Aanvang: 20.15 uur. Tickets: 15 euro. Te bestellen via www.beauforthuis.nl

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.