41ste seizoen Valleiconcerten van start

Stichting Valleiconcerten organiseert ieder jaar zeven kamermuziekconcerten en één kinderconcert. Op 16 oktober gaat het nieuwe seizoen van start met een gezamenlijk optreden van het Hexagon Ensemble en het Serafino Strijktrio, inclusief een contrabas. De concerten vinden plaats in de Dorpskerk te Leusden-Zuid. De abonnementen zijn uitverkocht. Voor de diverse optredens zijn nog wel losse kaarten te koop.

Het Hexagon ensemble

Het Hexagon ensemble

De Valleiconcerten gaan hun 41ste seizoen in. In de afgelopen jaren betraden tal van top musici uit binnen- en buitenland het kleine podium. De organiserende stichting Valleiconcerten streeft ernaar kamermuziek van hoog niveau ‘dicht bij huis’ te brengen en doet dit louter met vrijwilligers.

Serafino

Serafino

Intiem karakter
De Dorpskerk in Leusden-zuid werd oorspronkelijk gebouwd in 1828, met oud materiaal afkomstig van de St. Antoniuskerk, die gestaan heeft op de huidige begraafplaats Oud-Leusden. In 1998 werd de Dorpskerk gerenoveerd en het interieur bijna helemaal teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De geschiedenis van de kerk, het oorspronkelijke interieur, het intieme karakter (ongeveer 320 plaatsen) en de wisselwerking tussen publiek en musici zorgen ervoor dat bezoekers en musici de concerten vaak als bijzondere gebeurtenissen beschouwen.

De voorstellingen (afgezien van het kinderconcert) beginnen om kwart over acht, maar het publiek is altijd al ruim van te voren aanwezig, vaak met een boek of een krant, om verzekerd te zijn van een goede plek. Laatkomers zijn aangewezen op de achterbanken van het balkon van de kerk. Ze vangen slechts een glimp op van de musici. Gelukkig is de akoestiek in de kerk uitstekend.

Veelzijdig
Bij de muziekkeuze ligt de nadruk op veelzijdigheid. De jaarlijkse serie kent een vaste opbouw. Het seizoen wordt altijd feestelijk geopend met een bijzonder programma. Dit jaar is dat de niet direct voor de hand liggende combinatie van het Hexagon Ensemble (vijf blazers en piano) samen met het Serafino Strijktrio (inclusief contrabas).

Traditioneel wordt de reeks afgesloten met een pianorecital.

De tussenliggende concerten worden verzorgd door typerende kamermuziekensembles zoals strijkkwartet, pianotrio en blaaskwintet. En er is altijd een concert met een of meerdere vocalisten.

In het afgelopen (jubileum)seizoen lag de nadruk op internationaal bekende artiesten, zoals het Tsjechische Prazak Quartet, het Belgische pianokwartet Tetra-Lyre, violiste Liza Ferschtman en cellospeelster Quirine Viersen. Dit seizoen ligt de nadruk meer bij Nederlandse en voor het grote publiek wat minder bekende musici.

Het openingsconcert
Het openingsconcert is op 16 oktober 2014 door het Hexagon Ensemble samen met het Serafino Strijktrio inclusief een contrabas. Zij spelen Till Eulenspiegel van R. Strauss, het Nonet in F gr.t. van L. Spohr en het Septet in D kl.t. van J. Hummel.

Het vocale onderdeel
Irene Maessen, sopraan, begeleid door Rudolf Jansen, piano en Eleonora Pameijer, fluit brengen op 20 november 2014 een liederenprogramma van Franse componisten. Alle musici traden eerder op in de Dorpskerk.

Het viool–piano duo
Op 18 december 2014 spelen de jonge violist Bob van der Ent en Daniel Kramer op piano. Zij spelen werken van W. Mozart, G. Fauré, O. Messiaen en M. Ravel.

Het pianotrio
Het jubilerende Osiris trio – 25 jaar – komt op 15 januari 2015 op bezoek. Het trio speelt werken van L. van Beethoven, R. Schumann en A. Schönberg.

Het strijkkwartet met Andreas Haefliger, piano
Na twee jaar komt het Engelse Doric String Quartet weer terug op 5 februari 2015, nu samen met de pianist Andreas Haefliger. Zij spelen werken van J. Haydn, B. Britten en D. Sjostakovitsj.

Het piano-cello duo
Een groot talent op de cello, Ella van Poucke, zal op 19 maart 2015 optreden samen met haar broer Nicolas op de piano. Zij spelen werken van J.S. Bach, F. Schubert en J. Brahms.

Het concert met twee piano’s
Het seizoen wordt afgesloten op 16 april 2015 met een concert op twee piano’s door de gebroeders Martijn en Stefan Blaak. Zij spelen muziek van L. van Beethoven, M. Reger, G. Holst en F. Rzewski.

Hoewel de abonnementen al zijn uitverkocht, is er voor de verschillende concerten nog wel een beperkt aantal losse kaarten beschikbaar. Deze kosten €17,- en voor jongeren tot 18 jaar €6,-. Te bestellen via e-mail kaarten@valleiconcerten.nl of telefonisch 033-4945643.

Hier is ook informatie te verkrijgen over het kinderconcert.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.