Niemand kan er omheen. Wie dit weekeinde ook maar één voet in de binnenstad zet struikelt over de gitaristen, drummers, pianisten, trompettisten, zangers en zangeressen, orkesten (ja ja het Metropole Orkest!) bigbands en combo’s, trio’s en kwintetten, die allemaal één ding gemeen hebben: JAZZ. ‘Wereldjazz’ welteverstaan, want het Amersfoortse jazzfestival heeft een aantal jaren geleden een verbond gesloten met het Global Village Festival, dat zich vooral richtte op wereldmuziek.
Bert van den Brink op orgel?
De wereld van jazz die zich dit weekeinde in Amersfoort de blaren op de vingers speelt komt in de eerste plaats uit ‘focusland’ België en toch ook gewoon uit Amsterdam, Rotterdam en zelfs uit Amersfoort. Zo gaat de Rotterdamse trompettist Eric Vloeimans het samen met pianist (in dit geval organist!) Bert van den Brink opnemen tegen de oneindige akoestiek van de Sint Joriskerk. Zo speelt gitarist Adedeji zijn vingers donderdagavond al los in ’t Nonnetje. Als hij in de break goed luistert, hoort hij de trompet van Teus Nobel zachtjes over de Hof deinen, mits het immer luidruchtige publiek in café Miles zich een beetje gedeisd houdt.
Verrassende programmering
Terug naar Vloeimans en Van den Brink in de Sint Joriskerk. De gedurfde ambiance zal voor beiden best een uitdaging zijn, maar het illustreert bovenal de reeds vorig jaar ingezette koers van het festival om speciale concerten te programmeren op speciale locaties. De Mannenzaal, de Observant, de Lutherse Kerk, de Sint Aegtenkapel, boden vorig jaar al een podium voor jazz, nu zijn zelfs de Koppelpoort, Logement de Tabaksplant en dus de Sint Joriskerk toegevoegd aan de lijst podia. Als jazz je echt kan boeien, laat je de pleinen even voor wat ze zijn en bezoek je de bijzondere locaties met hun verrassende programmering.
Bekende namen
Bladerend door het 60 pagina’s dikke programmaboekje komen we wel weer een trits aan bekende namen tegen: Rolf Delfos, Adedeji, Daahoud Salim, Marco Mezquida, Uriel Herman, Izaline Calister, Plastik Soldiers en Anton Goudsmit waren er vorig jaar ook al bij. Maar daar is op zich niks mis mee, in vrijwel alle gevallen gaat het om een gewijzigde bezetting en naar alle waarschijnlijkheid om andere stukken en arrangementen.
Gelauwerde talenten
Traditiegetrouw krijgt aanstormend talent een plek in het programma en dit jaar mogen onder meer saxofoniste Kika Sprangers, vocaliste Thandi Ntuli, harpiste Laura Perrudin, trombonist James Macauly, drummer Sun-Mi Hong in het Theater de Lieve Vrouw laten horen waarom ze tot de gelauwerde talenten behoren. Het is een greep uit de maar liefst 13 optredens die in het theater zijn geprogrammeerd als International Jazz Laureate Festival. En die 13 optredens zijn slechts een deel van het totaal: 80 concerten, vijf minder dan in 2017. Het voelt echter als meer. Gaat heen en geniet!
Foto: het Alexey Leon trio trad in 2017 op in de Mannenzaal. Foto Nico Brons.