Het fluweligste zwart van een vlak als verleider bij uitstek

Zuiver, integer, schoonheid zonder franje. Daar doen kunstwerken in uitsluitend zwart-wit aan denken. Want zowel maker als toeschouwer kunnen zich niet laten verleiden door kleur. Galerie de Ploegh in Soest houdt van 24 augustus tot en met 4 oktober de expositie ‘Zwart Wit’.

De expositie toont grotendeels abstract werk van drie Ploeghleden en drie gast exposanten. Lijnen, vlakken en alle nuances daartussen zijn hoofdzakelijk de instrumenten waarmee de exposanten hun ideeën weergeven en ook de toeschouwer zal het daarmee moeten doen. De lijn in verschillende verschijningsvormen of het fluweligste zwart van een vlak zijn hier de verleiders bij uitstek.

De gastexposanten zijn Marjan Wester, die met haar project City Parts het menselijk verlangen tot nieuwe ordening en structurering laat zien. Daaruit ontstaan weer nieuwe architectonische bouwsels die samen een nieuw stedelijk landschap vormen. In ‘Zwart Wit’ worden uit dit project de tekeningen en grafiek getoond.

Marjan Wester: constructing, gemengde techniek

Marjan Wester: constructing, gemengde techniek

Rachida Post houdt zich bezig met het weergeven van spanning in leegte. In pastelkrijt op papier maakt zij tekeningen die – ogenschijnlijk – met minimale middelen en handelingen zijn gemaakt.

In onder meer oliepastel toont Anouk Bax portretten van mensen die de ongenoemde maatschappelijke regels en normen – het bindmiddel als toegang tot de ander of een groep – niet begrijpen of zien. Kwetsbaarheid is in haar werk het hoofdthema.

Anouk Bax: 'the hinnom', olieverf

Anouk Bax: ‘the hinnom’, olieverf

De drie Ploeghleden zijn Gijs Pape, in wiens werk architectonische elementen een belangrijke rol spelen. In het geëxposeerde werk zoekt hij naar diepte perspectief in de breedste zin van het woord door middel van het fotograferen van architectonische studio-opstellingen.

Ook de tekeningen en grafiek van Olivier Julia zijn weergaven van architectonische volumen, met hun corresponderende schaduwen die steeds meer worden geabstraheerd tot ritmische beelden. Licht en ritmiek vormen door de jaren heen de leidraad in zijn werk.

Olivier Julia:  'Barcelona' krijttekening /papier

Olivier Julia: ‘Barcelona’ krijttekening /papier

Ploeghlid Dinieks tenslotte laat zeefdrukken zien die opgebouwd zijn uit kleine rechthoeken die elkaar overlappen, en zeefdrukken waar een grote vorm opgedeeld is in vlakken. Er is veel gebruik gemaakt van transparante inkten.

Dinieks: zonder titel,  zeefdruk

Dinieks: zonder titel, zeefdruk

Voor meer informatie over openingstijden en kunstenaars: zie www.deploegh.nl

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.