Niet voor niets vandaag, 15 juni 2015, lanceert de Britse folkband Magna Carta de gloednieuwe cd ‘The Fields Of Eden’. Precies 800 jaar geleden werd namelijk het gelijknamige en wereldberoemde Engelse historische handvest, de ‘Magna Carta’, getekend. Een fraaie symboliek van een band die zelf ook al een historische status heeft bereikt. Magna Carta verkocht in zijn ruim 46-jarig (!) bestaan al ruim acht miljoen albums en trad op in ruim 60 verschillende landen. Elk jaar staat Magna Carta in de bekende Top 2000 Aller Tijden met ‘Airport Song’ en ‘Lord of The Ages’. Enkele Nederlandse fans mochten de nieuwe cd in Soest onlangs al beluisteren.
Magna Carta kent een rijke historie. Toen de band in 1969 als folktrio begon, ging men op zoeken naar een passende naam. ‘Genesis’ vond men te bijbels, dus werd het Magna Carta. Grappig toeval is dat een van de lp’s van Magna Carta ooit is heruitgebracht in een 3lp-box, samen met een lp van … inderdaad, de uiteindelijk toch iets beroemder geworden band Genesis.
De bandnaam Magna Carta was een eerbetoon aan het handvest over vrijheden en rechtspraak dat de Engelse koning Jan zonder Land op 15 juni 1215 ondertekende. Dit werd door de Engelse leenmannen afgedwongen omdat zij vonden dat de koning zijn macht misbruikte. Het verdrag werd bezegeld in een weiland bij Runnymede, nabij Windsor. De UNESCO heeft de Magna Carta in 2009 opgenomen op de Werelderfgoedlijst voor documenten omdat het een mijlpaal is van vrijheid en democratie met een wereldwijde invloed. De Magna Carta is een uniek document omdat voor het eerst gedetailleerd is vastgelegd op welke wijze de absolute macht van de koning beperkt wordt bij belastingheffing, feodale rechten en rechtspraak. (Bron over dit handvest: Wikipedia.)
Terug naar de band. De kern van Magna Carta is al sinds de oprichting de Britse zanger/gitarist Chris Simpson, die ook verreweg de meeste nummers van de band heeft geschreven. Zoals dat met bands gaat, heeft ook Magna Carta veel bezettingen gehad. De eerste jaren is de band een trio, met naast frontman Chris Simpson de zanger Glen Stuart, met zijn opvallend grote vocale bereik. Zanger/gitarist Lyell Tranter wordt al snel opgevolgd door multi-instrumentalist Davey Johnstone, totdat die uiteindelijk wordt ingelijfd door Elton John; nog altijd een grote teleurstelling voor Simpson.
In die beginjaren komen enkele van de bekendste albums uit. Het alom geprezen ‘Seasons’ uit 1970 is een mijlpaal in de folkpop en is wereldwijd een soort referentieplaat voor de soft-progressieve, akoestische folk- rock geworden. Rick Wakeman, een van de beroemdste pianisten in de popmuziek, (onder meer bekend van Yes en Strawbs) leverde ook een bijdrage aan ‘Seasons’. Dit album zorgde voor de grootste hit uit de geschiedenis van de band: ‘Airport Song’, dat onder meer in Nederland een hit werd.
Magna Carta heeft in zijn lange geschiedenis vooral een speciale band opgebouwd met Nederland, waar nog altijd de grootste schare fans zit. Niet zo vreemd dus dat de eerste live-lp van Magna Carta werd opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam. Niemand minder dan Liesbeth List, voor wie de band in 1972 het voorprogramma verzorgde, deed de aankondiging op deze schittende lp. Voor wie zich alsnog in de band wil verdiepen, is ‘In Concert’ (1972) een absolute aanrader. Vooral het virtuoze vuurwerk van Davey Johnstone brengt het trio tot ongekende hoogte.
Tijdens de vele tournees logeert de band altijd in Soest, bij bungalowpark ’t Eekhoornnest van de familie Piers en Ineke de Jong. De nauwe band met deze familie en de fraaie locatie is altijd zo gebleven, Soest is Magna Carta’s tweede thuis geworden.
In 1973 volgt een nieuwe klassieker: de lp ‘Lord of the Ages’ met de gelijknamige titeltrack en de fraaie lp-hoes, die werd geschilderd door Roger Dean, bekend van o.a. de albums van de band Yes.
Daarna volgt een periode met diverse bandwisselingen, veel nieuwe lp’s en ook wat stijlwisselingen, waarbij de akoestische gitaar overigens altijd leidend blijft. ‘Heart songs’, noemt men de stijl zelf wel eens. Hoewel de band de grote internationale populariteit uit de beginjaren nooit echt meer kan evenaren, blijven veel fans de band trouw, met name in Nederland.
In 1983 ontmoet bandleider Chris de zangeres Linda Taylor, die in de band wordt opgenomen en met wie hij de band Magna Carta zelfs enige tijd als duo voortzet.
De relatie met Nederland wordt nog sterker als Chris Simpson de Nederlandse multi-instrumentalist Matthijs (Matt) Barnhoorn in de band opneemt. Deze jonge violist/mandolinespeler/zanger tourt vele jaren met Magna Carta, van Nederland en de UK tot o.a. Canada en Zuid-Afrika. Matthijs Barnhoorn heeft Magna Carta intussen verlaten. Hij speelt nu in de Nederlandse band Sue The Night, die in 2014 tot Serious Talent werd uitgeroepen en langzaam, maar zeker Nederland aan het veroveren is.
In 2009 volgde in Theater Carré ‘The Final Concert’ van Magna Carta. Een groots opgezet afscheidsconcert na 40 jaar, waarbij veel oud-bandleden hun bijdrage kwamen leveren. Het definitieve afscheid? Ja en nee.
Echte muzikanten kunnen natuurlijk niet stoppen. Na de scheiding van Chris en Linda zet Chris de band toch weer voort, ondanks fysieke problemen met zijn arm. Zijn eigen gitaarspel is daardoor niet meer als vanouds, maar zijn stem wel en hij verzamelt daarom nieuwe muzikanten om zich heen en tourt de jaren erna alsnog weer door.
De muzikale inspiratie is zelfs zo groot, dat Simpson nieuwe songs blijft schrijven. Songs die fans soms al enkele jaren kennen, maar het zal tot 2015 duren voordat ze eindelijk op een studio-cd verschijnen.
‘The Fields of Eden’ is een indrukwekkend en verrassend nieuw album van Magna Carta, oftewel Chris Simpson met oude en nieuwe vrienden. De prachtige titelsong is een lang en gevarieerd epos in de sfeer van de bekende albums Seasons en Lord Of The Ages, met de zo typerende gesproken, poëtische teksten, waarin Simpson zijn zorgen uit over de teloorgang van de idyllische natuur in zijn thuisland. Het nieuwe album is gevarieerd, van het typische oude Magna Carta-geluid tot het jazzy ‘The Same Rain’ en het cynisch-rockende ‘European Union Blues’. Een wat oudere live-opname met Simpsons Nederlandse ex-bandmaatje Mattthijs Barnhoorn sluit de cd af: ‘Life In The Old Dog’.
Er is wel degelijk nog steeds ‘life in the old dog’. Magna Carta verrast maar liefst 46 jaar na de oprichting van de band met een nieuw album, dat doet vrijwel geen andere band op de wereld ze na. ‘The Fields of Eden’ zal natuurlijk te koop zijn bij nieuwe concerten. Maar liefhebbers wachten daar natuurlijk niet op en kunnen het album online bestellen via www.talkingelephant.co.uk
Enkele ‘die-hard’ Nederlandse fans en vrienden van Magna Carta mochten de kersverse cd al kort voor de officiële lancering ontdekken in een bijzondere luistersessie in het eerder genoemde Bungalowpark ’t Eekhoornnest in Soest. Chris Simpson presenteerde zijn nieuwe cd daar met trots en enige spanning, want zo’n luistersessie had hij in al die jaren nog nooit gedaan. In een intieme sfeer vertelde hij per nummer over de opnamesessies en de achtergronden van de songs. Een unieke ervaring, uitgerekend in zijn ’tweede thuis’ Soest!
Officiële site van Magna Carta:
www.magnac.com
Complete discografie van Magna Carta:
www.magna-carta.info