‘Natura Mystica verdient veel meer bezoekers’

,,Deze tentoonstelling verdient meer, veel meer bezoekers dan de stuk of veertig die er tot nu toe gemiddeld per dag zijn langsgekomen.” De vrijwilligers die onder meer als suppoost meewerken aan Natura Mystica in Leusden zijn er stellig over.  ,,Op zich niet slecht hoor, maar deze bijzondere expositie zouden veel meer mensen moeten zien. Dat blijkt ook wel: iedereen die is geweest is laaiend enthousiast.”

20140531_152546

Op het wat in de bossen verborgen Leusdense Landgoed Leusderend is een kleine twee weken geleden een bijzondere expositie van start gegaan: Natura Mystica. Er zijn meer dan 120 schilderijen, beelden en foto´s  te zien van twintig gerenommeerde hedendaagse kunstenaars voor wie de natuur een belangrijke, zo niet de belangrijkste inspiratiebron is.

Margriet Smulders

Margriet Smulders

De diversiteit is groot. De overdonderende en sprankelende kleurenpracht van  de totaal van elkaar verschillende werken van onder anderen Heleen Cornet, Margriet Smulders en F.M. Hutchison contrasteert met de verontrustende expressieve zwart-witte wouden van Armando of de ingetogen, verfijnde tekeningen van Sandra Kruisbrink. Dit terwijl de mysterieuze  schilderijen van Anutosh, Anya Janssen en John Konijn weer heel andere associaties oproepen.  De door ‘dompteur van de natuur’ Sjoerd Huisman gemaakte kunstwerken vormen een categorie op zich, evenals de organische keramiek van Elysia Verhoeven. Design en toegepaste is er ook in de vorm Oat Shoes, een project van Christiaan Maats: schoenen die niet alleen geheel biologisch afbreekbaar zijn maar ook na in de grond te zijn gestopt gaan bloeien…

p.-18-Armando-Der-Baum-1984-1024x1017

Armando, Der Baum

Drijvende kracht achter de realisatie van Natura Mystica is de Leusdense burgemeester Annemiek Vermeulen, van origine kunsthistorica. Zij nam het initiatief en vervolgens kwam Natura Mystica tot stand dankzij de samenwerking tussen de gemeente Leusden, Museum Flehite in Amersfoort en kunstbemiddelingsbedrijf Hot Prospects.

20140531_152218

Niet alleen de expositie is heel bijzonder, de  locatie is dat ook. De tentoonstelling biedt de gelegenheid op een terrein te komen dat bij veel Leusdenaren en Amersfoorters niet meer echt bekend is: het Landgoed Leusderend. Wie het terrein opkomt ziet als eerste een riant bakstenen trapgevelpand, het voormalige burgemeestershuis. Daarachter zijn drie grote  moderne witte gebouwen te  zien, die met elkaar een groot binnenplein vormen.

Op deze locatie stonden ooit de schoolgebouwen waar de paters  Salesianen van Don Bosco jongens tot priester opleidden. Nadat de scholen in de jaren 90 van de vorige eeuw sloten, liet de nieuwe eigenaar Don Bosco Onroerend Goed de oude gebouwen slopen en nieuwe panden neerzetten. Nu staat het te boek als Marketing Village. Omdat nog niet alle ruimte in het complex is verhuurd, bood de eigenaar de tweede verdieping van het grootste gebouw aan voor de inrichting van Natura Mystica. Zo ontstond een expositie over de natuur midden in de natuur.

Detail van 'But whatever is was, it came out of the trees' van Anya Janssen.

Detail van ‘But whatever it was, it came out of the trees’ van Anya Janssen.

Dat het terrein wat afgelegen ligt en nog niet algemeen bekend is, heeft er volgens de vrijwilligers van Natura Mystica toe bijgedragen dat de tentoonstelling niet het aantal bezoekers krijgt dat volgens hen zou moeten komen, ‘ minstens het dubbele’. Ook de media zouden er nog wat meer aandacht aan kunnen besteden, vinden ze. Geïnteresseerden moeten wel enige vaart maken want Natura Mystica is een tijdelijke expositie die nog maar tot en met zondag 22 juni is te zien.

De openingstijden zijn van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De entree voor volwassenen is 5 euro per persoon. Voor kinderen, scholieren en studenten is de toegang gratis. Bezoekadres: Leusderend  52, Leusden. Meer informatie op http://www.museumflehite.nl/tentoonstelling/natura-mystica/

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.