Het Pand in teken van grafeerkunst

Cultuurhuis Het Pand in Spakenburg staat vanaf maandag 17 maart in het teken van grafiek. Grafiek wordt ook wel graveerkunst of prentkunst genoemd. Het is een vorm van beeldende kunst waarbij de kunstenaar gebruik maakt van allerlei druktechnieken. Afbeeldingen die op deze manieren worden gemaakt, heten gravures of prenten.

Bezoekers van Het Pand krijgen de kans om zelf mooie gravures te maken. Voor het afdrukken komt er tijdelijk een pers in Het Pand te staan. De druktechnieken die aan bod komen zijn linosnede, droge naald etsen, stempelen, monotypes en letterbeelden maken.

linosnede gemaakt door Henderijn

linosnede gemaakt door Henderijn

Linosnede is een druktechniek waarbij je in linoleum een tekening uitsnijdt of ‘gutst’. Daarna wordt deze met inkt ingerold en afgedrukt met een drukpers.

Etsen is een eeuwenoude diepdruktechniek, beoefend door veel beroemde kunstenaars waaronder bijvoorbeeld Rembrandt. Bij de originele etstechniek wordt zuur gebruikt, maar in Het Pand wordt gewerkt met de ‘veilige’ variant: de droge naald ets.

Bij deze techniek maak je krassen (de tekening) in een plaat plexiglas. In deze krassen komt inkt en dat wordt afgedrukt op dik etspapier met een etspers.

Ook kinderen krijgen de mogelijkheid kennis te maken met druktechnieken. Voor hen is er een leuke workshop Stempels maken en een workshop Monotypes en letterbeelden.

Ter afsluiting van dit project wordt van de gemaakte werken een expositie samengesteld. Deze is vanaf woensdag 9 april t/m zaterdag 19 april (gedurende de ‘Stille Week’) te zien.
Meer informatie: www.hetpand.nu

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.