Youp van ’t Hek op try out in Baarn: ‘niets haalt de tv’

In een tot de nok gevulde zaal van De Speeldoos in Baarn verzorgde cabaretier Youp van ’t Hek woensdagavond de try-out van zijn oudejaarsconference 2017, Een vloek en een zucht.  Voor Van ‘t Hek en voor het theater was het extra bijzondere avond: ruim 30 jaar geleden vond zijn allereerste première plaats in De Speeldoos.

Youp van ‘t Hek: ,,Mijn eerste echte première was hier! In Baarn! In de Speeldoos.” (Foto: Lilianne Vloet)

Een trotse theaterdirecteur Peter Joziasse verraste de cabaretier daarom met een ingelijste foto van dertig jaar geleden. ,,Deze foto hangt al zo’n 30 jaar ingelijst in het theater. Indertijd trad hij twee avonden op voor een uitverkochte zaal met de try-out van zijn toenmalige voorstelling Hond op het ijs. Rond die tijd stond hij nog een keer op de Baarnse planken.” Dat maakte het optreden in 2006 in Baarn zijn derde; en de try-out zijn vierde.

‘Leesvoorstelling’

Met de vellen papier in zijn hand, en op het podium slechts een stoel met handdoek, was de voorstelling nog een echte ‘leesvoorstelling’. Joziasse: ,,Youp bouwt zijn voorstelling altijd op deze manier op, vertelde hij. Hij oefent in een aantal relatief kleinere zalen door het land. Hij schrapt nog tekst en voegt nog actualiteit toe totdat de voorstelling ‘staat’ en hij in de grotere theaters gaat optreden. Dan zit er meer muziek in zijn voorstelling en staat hij in een decor.”

Na al het ‘getry-out’ zullen op 30 december tv-opnames gemaakt van wat zijn negende oudejaarsconference gaat worden. Die voorstelling wordt dan een dag later uitgezonden.

De ‘conferance under construction’ van woensdagavond was in elk geval al een succes, afgaande op het enthousiasme van het publiek. Voorafgaand had hij wel ‘gewaarschuwd’ dat veel van wat zij zouden horen, de tv-uitzending niet gaat halen.

Youp eindigde met het beloofde lied Niemand Weet Hoe Laat Het Is. Tijdens zijn ziekteperiode heeft hij zich voorgenomen om dit lied voortaan te zingen na afloop van iedere voorstelling.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.