Verrassing voor operaliefhebbers in De Speeldoos

De in De Speeldoos in Baarn geplande live vertoning van de opera Adam’s The Death of Klinghoffer op zaterdag 15 november is door  The Metropolitan Opera geannuleerd. Dat is jammer, maar wat er voor in de plaats komt is een heel aangename en contrasterende verassing, betoogt Leo Boudewijns: Rossini’s Il Barbiere di Siviglia. Deze opera is in De Speeldoos te zien op zondag  23 november.

 In het al zo rijke programma van The Metropolitan Opera dat in Theater de Speeldoos het komende seizoen wordt aangeboden, staat de Baarnse operakenners en -liefhebbers nog een aangename verrassing te wachten: de opvoering van Rossini’s meest geliefde opera Il Barbiere di Siviglia. Hij komt in de plaats van de voorstelling The Death of Klinghoffer; muziek van John Adams. Groter contrast is niet denkbaar: de meditatieve muziek van Adams tegenover de uitermate extroverte, vrolijke en soms opzwepende klanken van Rossini. Il Barbiere di Siviglia wordt niet live op zaterdagavond, maar als een zogenaamde ‘opera recorded’ op het witte doek uitgezonden op zondagmiddag 23 november 2014.

Rossini’s meesterwerk, een opera buffa in menig opzicht, werd door de jonge toondichter in enkele weken geschreven, in 1816. Hij bewerkte voor het libretto een verhaal van de Beaumarchais. Het beschrijft de opbloeiende liefde tussen Graaf Almaviva, die zich verschuilt achter het pseudoniem Lindoro, en de rijke Rosina, die wordt getiranniseerd door haar voogd. Verder valt de luidruchtige, rondborstige barbier van het stadje op, Figaro, manusje van alles en in dit geval ook huwelijksmakelaar. Hem werd de beroemdste aria uit de opera toebedeeld: de cavatine Largo al factotum. Ook een hoogtepunt is de aria van Rosina: Una voce poco fa.

De rollen in deze productie zijn, zoals gebruikelijk bij The Met, vrijwel ideaal bezet. Christopher Maltman, een Britse bariton die in 1997 de liederenprijs won in het fameuze concours Cardiff Singers of the World, is de Figaro. Rosina wordt gezongen door de Amerikaanse mezzo sopraan Isabel Leonard, die op haar beurt weer de eerste prijs won bij de Marilyn Horne Foundation. Zij is op het ogenblik een van de meeste gewilde zangeressen voor de Rosina rol. De graaf is toebedeeld aan Lawrence Brownlee, die als zodanig debuteerde in 2002. Sindsdien geldt ook hij als een ideale vertolker, met ‘honing in zijn stem’ en ‘ongelooflijk mooie hoge noten’. Het orkest van The Met staat onder leiding van de rising star Michele Mariotti, 35 jaar jong, die in 2005 debuteerde en sindsdien aan een triomftocht bezig is langs de grote podia van de muziekwereld.

Wie een mooie maar vooral ook leuke zondagmiddag uit wil, met welluidende muziek in eerste klas uitvoeringen, hoeft niet verder te zoeken.

 Rossini’s Il Barbiere di Siviglia wordt op zondagmiddag 23 november om 14.00 uur op het witte doek van Theater de Speeldoos vertoond. Meer informatie is te vinden op de website www.speeldoosbaarn.nl/opera.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.