Twee cabaretières vergeleken

Donderdag 27 november staan Janneke Jager en Anke Laterveer in de kleine zaal van Theater de Speeldoos Baarn in de serie Op Weg Naar Carré. Twee jonge cabaretières in één duovoorstelling, dan is het onvermijdelijk dat je ze gaat vergelijken. Voor Eempodium voerde journaliste Hanneke Kiel alvast een klein vergelijkend warenonderzoek uit.

Op Twitter omschrijft @jannekejager77 zichzelf als: “Publieksprijs Utrechts Cabaretfestival ’13, speler De Cabaretpoel, bedrijfscabaret, drama queen met vleugje Groningse nuchterheid. Proud owner of a pink ukelele”. Bij @ankelaterveer staat: “cabaretier en presentator. voor om te lachen. maar niet persé hier.” Zij stond in de halve finale van het Leids Cabaret Festival en is geboren in 1980. Als je ze zoekt op Google Afbeeldingen, zie je Janneke Jager meestal met een gitaar of ukelele, bij Anke Laterveer valt vooral de roos of strik in het haar op.

Janneke Jager

Janneke Jager

De voorstelling van Janneke Jager heet ‘Omdat ik het waard ben’ en wordt beschreven als: “Soms onthutsend, soms ontroerend, soms pijnlijk (en) hilarisch. En soms een beetje vies… voor wie durft!” De voorstelling van Anke Laterveer heet ‘Veel’ met als korte classificatie: “Soms kwetsbaar, af en toe een vileine uithaal. Schaamteloos eerlijk en altijd oprecht.”

Op de vraag over welk onderdeel van hun programma ze het meest tevreden zijn, antwoordt Jager: “Over een heleboel! Maar als ik écht moet kiezen, dan zijn het m’n liedjes.” Laterveer: “Mijn voorstelling heeft een vrij spectaculair einde, waar ik al vanaf mijn achtste over droom. Weggeven hoe het afloopt, zou zonde zijn, maar dat is absoluut mijn lievelings.”

Hoe ze hopen dat het publiek de zaal uitloopt? Jager: “Met het gevoel ‘wat een heerlijke avond! Ik heb gelachen, gehuild, ben aan het denken gezet en heb genoten’.” Laterveer: “Ik hoop altijd dat mensen gelachen hebben en daarna thuis nog even doordenken over wat ze gehoord hebben.”

Anke Laterveer

Anke Laterveer

Beide dames doen naast het cabaret nog iets anders: Janneke Jager is communicatieadviseur en tekstschrijver, Anke Laterveer is studentenwerver/redacteur bij een universiteit. Als ze geen cabaretière waren geworden was Janneke naar eigen zeggen: “Een stuk minder aangenaam gezelschap, vrees ik…” En Anke was dan: “Die rare vrouw die bij bushokjes aan vreemden haar hele verhaal vertelt, want wat ik nu kwijt kan op het podium, moet wel een andere uitlaatklep krijgen natuurlijk.”

Elke laatste donderdag van de maand (met uitzondering van december) staan in de serie Op Weg Naar Carré in de Speeldoos aanstormende talenten of onbekende producties van al gevestigde namen op het programma. Over hun collega’s in de rest van deze serie zijn de twee dames eensgezind: “Ik zou zeggen: ga naar allemaal en laat je verrassen door onbekend talent.” (Jager) “Tot mijn grote schande heb ik geen van die programma’s ooit gezien. Ik zou aanraden om naar allemaal te gaan. Want wat is er nou leuker dan om enorm verrast te worden door nieuw talent, vlak voor ze groot doorbreken?” (Laterveer)

Twee in één in NOV Donderdag 27 november 20:30 kleine zaal Theater de Speeldoos.
www.jannekejager.nl; www.ankelaterveer.nl

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *