‘Theater de Speeldoos Baarn: net even anders’

Met het nieuwe culturele seizoen voor de deur maakt theater de Speeldoos Baarn een nieuwe start. De naam is subtiel veranderd, en sluit volgens directeur Janine Boske helemaal aan bij de professionalisering  die het theater ondergaat.

De naamsverandering was nodig vertelt Boske. ,,Theater de Speeldoos wordt nog wel eens verward met Theater de Speeldoos in Vught. In het verleden is het wel eens voorgekomen dat bezoekers met een kaartje voor Vught in ons theater voor de deur stonden, of dat er zelfs een artiest bij het verkeerde theater stond. Omdat De Speeldoos niettemin een begrip is geworden in de regio wordt vooralsnog volstaan met de toevoeging van Baarn in de naam.”

Francine Boske foto: Lilianne Vloet

Francine Boske
foto: Lilianne Vloet

Nieuw is ook het logo, ontworpen door Claudia Lenarduzzi, die samen met DLC-interiors Soest eveneens betrokken was bij het vernieuwde theatercafé. ,,In de nieuwe huisstijl komen alle elementen terug die Theater de Speeldoos Baarn misschien wel maken tot het meeste verrassende theater van Midden-Nederland. Het rode pluche theater, dat een podium en spotlight biedt voor verrassing, inspiratie en verbinding. En altijd: net even iets anders.”

,,Nieuwe invalshoeken aanreiken of bijzondere emoties losmaken die leiden tot hernieuwde inspiratie in het dagelijkse leven; dat is wat kunst of cultuur met ons kan doen”, vindt Boske. ,,En daarom is het zo belangrijk dat zij een vaste plek behoudt in onze samenleving. Theater de Speeldoos in Baarn is zich daar ten volle van bewust. Tegen de stroom in, timmert zij hard aan de weg. Kostenreductie, investeringen en de ontwikkeling van nieuwe concepten gaan daarbij hand in hand.”

Al jaren wordt in het theater in Baarn ieder dubbeltje drie keer omgedraaid, het aantal vaste medewerkers is tot een minimum teruggebracht en er wordt meer en meer gewerkt met vrijwilligers. Ondertussen zijn er voorzieningen getroffen om onderhoud te kunnen blijven doen, zoals de noodzakelijke renovatie van de grote zaal in 2011. ,,Uniek in zijn soort vanwege de intimiteit en mogelijkheid tot interactie tussen podium en publiek, in combinatie met een heuse rood-pluche theaterbeleving”, vertelt Boske. “De unieke zaal is een belangrijke reden waarom artiesten graag naar ons theater komen en blijven komen. In lijn met de zaal is in 2012 de foyer – met hergebruik van materialen – omgetoverd tot een sfeervol theatercafé. We zien dat door deze investering bezoekers eerder komen en langer blijven. Niet alleen zorgt dat voor meer gezelligheid en verrassende ontmoetingen tussen het publiek, ook de horeca-omzet is flink verhoogd. En dat was hard nodig. Met theatervoorstellingen alleen is het niet mogelijk om te blijven voortbestaan. Dat geldt niet alleen voor ons, maar voor alle kleinere en middelgrote theaters in Nederland.”

Lokaal en landelijk

Naast kostenbeheersing en doordachte investeringen, timmert Theater de Speeldoos Baarn hard aan de weg met nieuwe concepten. Zowel lokaal als landelijk biedt het theater bijvoorbeeld een podium voor talent. Zo kon lokaal talent schitteren in de talentenjacht Baarn On Stage en staan leerlingen van theater-, muziek-, dans- en basisscholen uit Baarn regelmatig op het podium. Maar ook landelijk aanstormend cabarettalent wordt met de succesvolle serie ‘Op weg naar Carré’ voor het derde seizoen op rij in de spotlights gezet. In de kleine zaal kunnen bezoekers zich onder het genot van een drankje in een informele sfeer laten verrassen en inspireren door artiesten die binnenkort misschien alleen nog in de grote theaters te zien zijn. Daarnaast worden er gevarieerde activiteiten ontwikkeld om de lokale gemeenschap te verbinden.

Het nieuwe logo van Theater Speeldoos Baarn

Het nieuwe logo van Theater Speeldoos Baarn

Boske: “Lokaal vinden wij het belangrijk om midden in de brede Baarnse gemeenschap een ontmoetingsplek te zijn voor jong en oud, waar ruimte is voor gevarieerde activiteiten en waar wordt ingespeeld op wat de bevolking van Baarn beweegt en verbindt. Afgelopen jaar werd hier bijvoorbeeld het Verkiezingsdebat gehouden en in mei was er de succesvolle CultuurPlusDag. Daarnaast weten steeds meer lokale initiatieven de weg naar ons theater te vinden, zoals ‘Café Pensée’ en ‘Open Coffee Baarn’.”

Het theater streeft er verder naar om kunst en cultuur dichtbij en toegankelijk te maken voor iedereen. “De theaterreizen die we een paar keer per jaar organiseren naar bijzondere voorstellingen elders in het land zijn daar een voorbeeld van. Voor mensen die liever met een groep ergens naar toe gaan, anderen willen ontmoeten of niet zo ver alleen willen reizen, bieden we hiermee een unieke avond uit naar een voorstelling waar zij anders niet naar toe zouden gaan. De theaterreizen zijn volledig georganiseerd, inclusief busreis, entree en diner in wisselende lokale restaurants. Het enige wat onze gasten hoeven te doen is: genieten en zich laten verrassen.”

Theater de Speeldoos is het eerste en vooralsnog enige theater in Nederland dat Live Stream Operavoorstellingen vanuit The Metropolitan Opera in New York op het witte doek vertoont. Het is een groot succes, aldus Boske. Bezoekers zijn enthousiast. Vanuit het hele land komen gezelschappen naar Baarn om de operavoorstellingen via een rechtstreekse satellietverbinding in theatersfeer bij te wonen. ,,Baarn is immers veel dichterbij dan New York en ook nog eens makkelijk bereikbaar per auto en trein, midden in het land.”

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.