Cultuurprijswinnaar Van den Berg kan niet stilzitten

Kevin van den Berg ontving op 6 januari de Cultuurprijs 2014 van de Gemeente Baarn, voor zijn aanhoudende en onzelfzuchtige inzet om “Baarn cultureel en maatschappelijk naar een hoger niveau te tillen.” Hij heeft vorig jaar de talentenjacht Baarn On Stage bedacht en georganiseerd, hij was de initiator achter Het Grootste Staatsieportret Aller Tijden en hij organiseert theaterreizen naar grote theaterproducties buiten Baarn vanuit Theater de Speeldoos.

Kevin heeft een indrukwekkend cv, ondanks dat hij nog maar 22 is. De kiem ligt volgens Kevin bij het moment dat hij ging toneelspelen bij jeugdtheaterschool Marmelijn. ,,Ik  ging al snel met de docent mee naar evenementen waarbij acteurs werden ingezet en hielp ook mee met de organisatie. Dat vond ik erg leuk om te doen.” Kevin heeft naast twee oudere broers een tweelingbroer met het syndroom van Down. ,,Een van mijn broers heeft wel eens gezegd dat ik waarschijnlijk doe wat ik nu doe omdat ik een tweelingbroer met het Downsyndroom heb. Hij kreeg begrijpelijk meer aandacht en ik zocht dat op een andere manier. Daar zit wel wat in, ik vond het altijd leuk om gek te doen en theater te maken.”

Behalve bij Marmelijn heeft hij op school veel dingen georganiseerd en gepresenteerd. ,,Ik vond school om verschillende redenen niet zo leuk. Maar ik kon goed leren, dus kon ik er veel dingen naast doen die het leven leuker maakten. Samen met een vriend heb ik bijvoorbeeld in mijn examenjaar een twee uur durende cabaretvoorstelling gemaakt. We deden alles zelf: schrijven, regie, ontwerp, pr.”

Kevin deed na zijn examen auditie aan de toneelschool maar werd niet toegelaten. Gelukkig maar, zoals hij nu zegt, want organiseren en presenteren ligt hem toch beter. Hij schreef zich ook in voor de opleiding journalistiek, maar kreeg het benauwd bij het idee jarenlang een studie te doen, waarvan hij een deel niet nodig zou hebben. Dus deed hij allerlei kleinere en grotere projecten en richtte hij zijn bedrijfje Kevin van den Berg Producties op. ,,Ze keken wel een beetje raar op bij de Kamer van Koophandel, want ik was toen net 20.”

 Wat Kevins grootste talent is, vindt hij moeilijk te zeggen. Na enig nadenken: ,,Als ik ergens in geloof, ergens enthousiast voor ben, kan ik mensen meenemen in dat enthousiasme. Op de avond van de prijsuitreiking zei een man tegen me dat ik positiviteit uitstraal en dat hij daar een stukje van overneemt. Dat vond ik een groot compliment. Waar ik ook weleens op wordt gewezen, is dat ik de grote lijnen van projecten bewaak, maar ook alle details. Ik wil me altijd overal mee bemoeien, want volgens mij zijn het vooral de details die mensen zien. Ik ben heel perfectionistisch en interesseer me overal voor, of het nou techniek, vormgeving of regie is.”

Kevin vindt het niet vervelend om in de schijnwerpers te staan, maar het gaat nooit om hem; hij wil vooral leuke dingen organiseren waar mensen plezier aan beleven. Baarn On Stage is daar een voorbeeld van. ,,Ik heb dat samen met een team heel professioneel aangepakt,  want ik wilde dat het meer was dan een open podium. Dus we hebben het in samenwerking met Theater de Speeldoos georganiseerd, een logo laten ontwerpen, sponsoring gevonden, extra licht en geluid ingehuurd en de pr groots aangepakt.” Kevin is nu hard bezig om het concept On Stage ook in andere gemeenten te organiseren, maar hij kan niet zeggen welke. ,,Pas als de sponsoring rond is kom ik ermee naar buiten, ik wil geen valse verwachtingen wekken.”

Kevin werkt zeven dagen in de week en nog zijn er voor hem te weinig uren in een dag. Zo verkoopt hij zijn Sinterklaasshow aan bedrijven en is hij stand-in voor kandidaten bij de repetities van grote televisieshows. Hij presenteert evenementen, spreekt als voice-over teksten in, is gastdocent theater op middelbare scholen en schrijft persberichten. Toen hij met een blindedarmontsteking in het ziekenhuis lag, verzon hij het idee om van Het Grootste Staatsieportret wenskaarten te laten maken en die te verkopen ten bate van het KWF Kankerfonds. ,,Ik kan niet stilzitten, dan word ik gek. Een avond op de bank zitten is voor mij geen ontspanning.”

Twee jaar geleden verloor Kevin zijn vader aan kanker. ,,Ik lijk veel op hem, als hij ergens in geloofde was hij ook heel enthousiast en hij deed ook graag typetjes. Hij zei altijd dat ik dingen moet doen die ik wil doen en waar ik goed in ben. Door zijn dood weet ik dat ik nú de dingen moet doen die ik leuk vind. Ik wil geen langetermijnplanning van eerst een paar jaar studeren of ergens gaan werken. Nu doen en genieten, want je weet nooit hoe lang je hebt.”

 

Kevin van den Berg

Kevin van den Berg

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.