Column: Telganger naar Drummoires

Cesar Zuiderwijk treedt komende zaterdag op in Theater de Speeldoos in Baarn en geeft voorafgaand daaraan een drumworkshop. Op zich een eenvoudige en droge mededeling, maar het is niet minder dan een ongekende kans om van een van ´s werelds beste percussionisten een lesje drummen te krijgen.

Cesar Zuiderwijk, de stabiele no nonsense factor van ´Neerlands´ beste rockband ooit: de Golden Earring. Een van onze vier Haagse jongens die de wereld aan hun voeten hebben gehad, maar nu domweg gelukkig zijn in ´De Haag´en wereldberoemd zijn in Nederland, waar ze zo lekker gewoon zijn gebleven.
Hun muziek staat als een huis en Radar love is letterlijk en figuurlijk van buitenaardse proporties. De drumsolo van dat nummer is de beste die ik ken. Een solo die live ook veel indruk maakt, niet alleen bij mij, maar ook zelfs bij degenen die het niet zo met rock op hebben. Zo was een collega van mij – een journalist, dus iemand met een onverbeterlijke neiging tot sarcasme – onlangs naar de Vrienden van Amstel Live gegaan. Het optreden van de Golden Earring vond hij zowaar oké, maar wat me echt verbaasde was dat hij de drumsolo ,,enorm gaaf” had gevonden. Dat is Cesar Zuiderwijk ten voeten uit: hij lijkt mensen op de een of andere manier te kunnen betoveren.
Ook bijzonder is het als Zuiderwijk in de rol van drumprofessor kruipt. In zijn lange carrière, hij is al vijftig jaar drummer waarvan vier decennia bij de Golden Earring, is hij vaak op tv geweest om de nieuwste drumgadgets te demonstreren. Dat kan hij als geen ander. Het plezier en de passie spatten er steevast op aanstekelijke wijze vanaf.
En nu – zaterdag – staat Zuiderwijk in De Speeldoos met zijn Drummoires. Hij dist moeiteloos het ene na het andere smakelijke verhaal op over de vele rocksterren die hij heeft ontmoet. Hij geeft boeiende kijkjes achter de schermen van zijn eigen band en wisselt dat alles – schijnbaar moeiteloos – af met bliksemsnelle en spetterende drumsolo´s.
Maar voorafgaand aan dat alles geeft hij dus een drumworkshop. Ja, een kans die elke Golden Earring-fan en liefhebber van het betere percussiewerk moet grijpen. Toch is het voor mij misschien niet echt verstandig daaraan deel te nemen.
Ik ben namelijk een onverbeterlijke telganger. Een – niet meer bestaande – foto van mij tijdens een mars in militaire dienst liet op pijnlijke wijze zien wat een telganger is. Terwijl het hele peloton dienstplichtigen met de rechtervoet op straat neerkomt is er één persoon die net zijn andere voet heeft neergezet…
U begrijpt dat ik Cesar niet tot wanhoop wil drijven door consequent uit de maat te drummen. Bovendien lijkt het mij ook niet echt prettig om de eeuwige hoon van een van mijn jeugdhelden op de hals te halen.
Tot ziens dus bij de Drummoires en heel veel plezier tijdens de drumworkshop!
Drummoires van Cesar Zuiderwijk, zaterdag 15 februari om 20.15 in Theater de Speeldoos in Baarn. Kaarten kosten 21 euro. Voorafgaand aan de voorstelling is er een drumworkshop waaraan iedere bezoeker van de voorstelling gratis mee kan doen. De workshop begint om 18.45 uur.
(Foto: Tino Snelleman)
Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.