Zondagsopening bibliotheek in gevarenzone

De zondagsopening van de bibliotheek Eemland loopt gevaar. Dit liet bibliotheekdirecteur Erno de Groot dinsdag doorschemeren tijdens een inspraakronde van de Amersfoortse gemeenteraad.

De Groot refereerde aan de onontkoombare salarisverhoging van zijn medewerkers  in 2015, van 2,5 procent. Hij liet weten dat zijn mensen dat zeker verdienen, maar dat het wel om 75.000 euro per jaar gaat. ,,Dat is precies het bedrag dat ik nodig heb om de bibliotheek op zondagen open te houden”, aldus De Groot, daarmee aangevend dat hij voor het blok staat. De zondagsopening is populair onder de Amersfoorters.

Achter de tafel v.l.n.r. Arie Keijzer, Paul Baltus, Erno de Groot, Joke Sickmann en Edward Dijxhoorn. (Foto: Kees Quaadgras)

Achter de tafel v.l.n.r. Arie Keijzer, Paul Baltus, Erno de Groot, Joke Sickmann en Edward Dijxhoorn. (Foto: Kees Quaadgras)

 

Tijdens de inspraakronde waren er meer die hun nood klaagden. Sterker, van vrijwel alle Amersfoortse culturele instellingen waren er directeuren en vertegenwoordigers aanwezig. Zoals Paul Baltus van Amersfoort in C. Hij vertegenwoordigde maar liefst negen instellingen: het Mondriaanhuis, theater De Lieve Vrouw, poppodium De Kelder, kunsthal KAdE, de bibliotheek, Scholen in de Kunst, historisch museum Flehite en Fasade.

Baltus zei, op grond van gemeentelijke beleidsstukken, er van te zijn uitgegaan dat er de komende jaren geen extra bezuinigingen zouden komen. ,,Maar nu wordt het budget toch weer met anderhalf procent gekort.” Hij hield de raadsleden voor dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van wat de instellingen te bieden hebben.

Anderen deden een inhoudelijker en emotioneler beroep op de raadsleden. Arie Keijzer van Scholen in de Kunst pleitte voor meer aandacht voor cultuur, voor immateriële zaken. ,,Laten we van Amersfoort de leukste stad van Nederland maken.”

Joke Hoolboom van Holland Opera vroeg de raadsleden zich het belang in te denken van wat het voor kinderen betekent om op jeugdige leeftijd in aanraking te komen met voorstellingen waar in op professionele wijze muziek en theater wordt gemaakt.

Anderen die om financiële steun vroegen waren de oranjeverenigingen van Hoogland en Hooglanderveen, Edward Dijxhoorn van Amersfoort Jazz en Joke Sickmann van het Wijkmuseum Soesterkwartier. Zij vroeg een eenmalig bedrag van drieduizend euro.

 

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.