Wow-momenten in De Flint: Zomerconcert AJO

Vandaag, zaterdag 4 juli, om 20.00 uur vindt het Rabobank Zomerconcert van het AJO plaats in theater De Flint in Amersfoort. Herma Klein Kranenberg interviewde twee leden van dit ‘beste en leukste’ jeugdsymfonieorkest van Nederland, voor Golfbreker Radio en Eempodium. Het interview is zaterdagochtend uitgezonden in het programma Golfbreker Actueel en hier terug te beluisteren.

Het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO) onder leiding van dirigent Rolf Buijs, bestaat uit ongeveer 65 leden tussen de 14 en 21 jaar. Twee van hen, violiste Roset Pieper en contrabassiste Roos Sadraee, vertellen bij Golfbreker Radio over hun liefde voor dit bijzondere Jeugdsymfonieorkest dat al 53 jaar bestaat.

Prettige sfeer
Zowel Roos als Roset roemen de prettige sfeer in het orkest. Roos: ,,De warmte en vriendschap waarmee ik werd ontvangen, was heel fijn. Het is altijd gezellig bij het AJO.” Roset beaamt dit en voegt toe wat ze heeft geleerd als lid van dit orkest: ,,Natuurlijk maakt het verschil of je solo speelt of met elkaar in een groot orkest musiceert. Samenwerken in een groep is belangrijk, je moet één geheel vormen. Dat maakt het zo leerzaam en leuk.”
FullSizeRender

Contrabassiste Roos Sadraee   en violiste Roset Pieper in de snikhete studio van Radio Golfbreker. (Foto: Herma Klein Kranenberg)

Auditie
Gemiddeld blijven orkestleden zo’n vier á vijf jaar bij het AJO actief. De jaarlijkse audities zijn net achter de rug. Naast interne audities waarbij mensen ‘doorschuiven’ binnen het orkest, bijvoorbeeld van de tweede naar de eerste violen, zijn er audities voor potentiële leden. Roset en Roos herinneren zich hun voorspeelmoment nog goed. ,,De eisen zijn best hoog. Het AJO speelt op hoog niveau dus dat vraagt wel de nodige discipline. Gelukkig werden we aangenomen.” Gemiddeld oefenen ze zo’n tien uur per week, los van de wekelijkse repetities in de St. Xaveriuskerk.
Op tournee in Schotland
Met glimmende oogjes verhalen beide orkestleden hoe geweldig de tournee naar Schotland was, in 2014. Het AJO deed in Schotland mee aan het prestigieuze Aberdeen International Youth Festival, één van de grootste internationale multidisciplinaire festivals voor de jeugd. Het AJO gaf vier concerten waarvan twee in de indrukwekkende Music Hall van Aberdeen. ,,Gaaf was het met z’n allen op pad te zijn en zulke mooie stukken te spelen. Het voelde als een warm bad.”

Schilderijententoonstelling 
Dit voorjaar was er een bijzondere reeks concerten met uitvoeringen in onder andere muziekcentrum Tivoli/Vredenburg in Utrecht. De wereldberoemde ‘Schilderijententoonstelling’ van Moessorgski werd onder leiding van regisseur Pepijn Cladder omgesmeed tot een sprankelende, interactieve familievoorstelling vol theatrale elementen.
In ‘De veiling van Moessorgski’ staat de vriendschap tussen de componist Moessorgski en de kunstschilder Viktor Hartmann centraal. De schilderijen van Hartmann blijken de laatste doeken te zijn van een veilinghuis dat op omvallen staat. De veilingmeester organiseert in allerijl een veiling en haalt daarbij alles uit de kast om de schilderijen voor het hoogst mogelijke bod te verkopen.

Musiceren én acteren
Dirigent Rolf Buijs kroop voor de gelegenheid in de rol van veilingmeester. Diverse orkestleden vervulden een dubbelrol: ze bespeelden hun instrument en speelden daarnaast een rol in het verhaal. Zowel Roos als Roset acteerden in dit concert. Roos als ‘Olga’ en Roset als ‘dochter van de Tsaar’. Musiceren en acteren, min of meer tegelijk, was best spannend. Roset: ,,Op een heel andere manier voel je de ogen van het publiek op je gericht; niet te vergelijken met de situatie dat je onderdeel van het orkest bent.”
_MG_1188
Prijzen
Naast happenings als een buitenlandse tournee en bijzondere theaterconcerten, zijn er andere mooie dingen te beleven bij het AJO. In juni viel het orkest volop in de prijzen. Op het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten in Rotterdam sleepte het AJO maar liefst twee eerste prijzen in de wacht. Een hoogtepunt dat opnieuw de ogen doet glinsteren van plezier.
Roos: ,,Het leek alsof we álle aanwijzingen van de dirigent in één keer samen uitvoerden. Zo gemotiveerd waren we.” Roset: ,,Toen we de eerste noten speelden in De Doelen, een grote zaal met een prachtige akoestiek, was dat echt een wow-moment voor ons allemaal.”
Als afsluiter van het gesprek creëren de dames opnieuw een wow-moment: in de bloedhete studio van Golfbreker Radio vertolken ze, hittegolf of niet, samen de ‘Dance of the knights’ uit Romeo & Juliet van Sergej Prokofjev.
Zaterdag 4 juli 2015, 20.00 uur

Rabobank AJO-Zomerconcert, Rabobank Stadszaal, Theater De Flint, Amersfoort
Moessorgski, De Schilderijententoonstelling (orkestratie Ravel)
Rachmaninov, Dodeneiland Op.29
Glière, Harp Concert in Es groot. Op.74
Solist: Marianne Hofman
Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *