Nog een kleine maand lang biedt De Volmolen jonge creatieve makers en cultuurliefhebbers een podium in het hartje van Amersfoort. Met vijftien activiteiten per maand timmeren beheerder Diederik la Verge (24) en zijn ‘Molenaars’ sinds maart aan de weg. De optredens, films, lezingen, exposities en workshops die zij organiseren, worden door jong en oud bezocht. ,,We hebben het bestaansrecht van De Volmolen bewezen. Amersfoort verdient een vaste plek voor jongerencultuur. De energie is er.’’
Toegankelijk
Talloze Amersfoorters lopen of fietsen dagelijks langs de Volmolen als ze de fraaie Koppelpoort onderdoor gaan. En menigeen zou best eens een kijkje in willen nemen in het historische gebouw ernaast. Dat pand werd in 1645 werd gebouwd om geweven wollen stoffen te ‘vollen’, dat wil zeggen met kokend water en urine te kneden tot waterafstotend laken. ‘Maar ja’, denkt menig Amersfoorter, ‘het zal wel niet toegankelijk zijn…’ Helemaal mis! Op initiatief van Stichting Cultuurbrigade in samenwerking met Kultlab en de gemeente Amersfoort, is er sinds maart een pop-up creatieve broedplaats gevestigd. De naam van dit tijdelijke project: De Volmolen.
Rondleiding door Volmolen
Er vinden niet alleen allerlei gratis toegankelijke culturele initiatieven plaats, verzorgd door tal van Amersfoortse cultuurmakers. In tegendeel, want beheerder Diederik la Verge geeft er elke zaterdag geïnteresseerden graag een rondleiding. ,,Dit pand heeft een enorme vette geschiedenis, ik ben er verliefd op’’, vertelt hij enthousiast. ,,Het was in de zeventiende eeuw in gebruik als volmolen en daarna als kolenopslagplaats. Rond 1950 kwam het kunstenaarsechtpaar Bertus en Ineke Hylkema er wonen. Zij vestigden er een atelier in. Toen Ineke Hylkema in 2017 als laatste bewoner overleed, kwam de Volmolen leeg te staan.’’ De gemeente Amersfoort zocht vervolgens als eigenaar van het pand initiatiefnemers voor een definitieve invulling. ,,Voordat dat plan zou zijn uitgekristalliseerd, stelde zij de ruimte zeven maanden open voor culturele activiteiten en initiatieven. De gemeente benaderde Kultlab en die vroeg mij als ’chef volmolen’’’, zegt hij met een lach. Sinds maart woont hij in het pand.
Prachtige match
,,Hier komen nu geschiedenis en toekomst samen. Dat is een prachtige match. Met weinig middelen kunnen we hier heel bijzondere dingen neerzetten en er een vette plek van maken. Alle Amersfoorters kunnen de culturele activiteiten gratis bezoeken. En degenen die van de gelegenheid gebruik willen maken er een exclusief kijkje te nemen, kunnen in september nog op elke zaterdag tussen 11.00 en 18.00 terecht. ,,Ze mogen dan het hele pand zien, op mijn slaapkamer na”, lacht La Verge.
De bijzondere geschiedenis van het pand weet hij boeiend te vertellen. Met evenzo veel passie en enthousiasme vertelt hij over de talentvolle jonge kunstenaars die in de creatieve broedplaats werken en interactie met het publiek zoeken.
Op het randje
Bij de omschrijving ‘broedplaats’ moet La Verge overigens glimlachen. ,,Jongeren gebruiken woorden als ‘broedplaats’ en ‘urban’ eigenlijk niet meer.” Kern van De Volmolen is in elk geval jonge Amersfoortse creatievelingen een podium bieden. ,,We proberen dingen te doen die je in Amersfoort niet een, twee, drie elders ziet. Niet echt alles hoor, want we zijn ook laagdrempelig, maar we willen wel op het randje programmeren.’’ ‘We’ wordt gevormd door La Verge en diverse andere creatieve denkers en doeners, de Molenaars. Een van hen is filmmaker Marijn van der Ploeg. ,,Zij heeft bijvoorbeeld op heel bijzondere en vernieuwende wijze invulling gegeven aan de filmavond. Ze ging op zoek naar interessante Amersfoorters en vroeg hen welke film ze wilden zien. Vervolgens ging ze met het publiek een gesprek aan.’’
Een andere Molenaar, Amersfoorter Florens Kool, faciliteerde de afgelopen zes maanden exposities van diverse jonge kunstenaars in De Volmolen. In de afsluitende maand exposeert hij er zijn eigen werk.
Jongeren zelf
La Verge: ,,Dit is de kracht van De Volmolen het is ‘bottum up’. Dus van uit de jongeren zelf. Laat hen het programma samenstellen, zo krijg je het voor elkaar dat jongeren er op af komen. Dat heb ik hier steeds zien gebeuren en dat vind ik heel gaaf, heel vet.” Hij is dan ook heel stellig over de toekomst van De Volmolen. ,,Dit initiatief zou moeten blijven, in samenwerking met andere culturele initiatieven. Een plek waar mensen samenkomen die cultureel ‘minded’ zijn. Deze locatie in de binnenstad is er prachtig voor, maar het hoeft niet per se in de Volmolen te zijn.’’
Nog een paar weken dus voordat De Volmolen uit de Volmolen gaat. La Verge: ,,Ik zou alle Amersfoorters nog graag willen uitnodigen om even langs te komen deze maand, voordat het te laat is. We hebben een toffe programmering en een leuk afsluitingsfeest op zaterdag 28 september.”
Het complete programma is te vinden op de website van De Volmolen.