´Wat is een goede wethouder van cultuur?´

Gisteren publiceerde Eempodium.nl een pleidooi van kunstenaar Ron Jagers voor ´een wethouder die kunst snapt.´ Aanleiding: het naderende vertrek van cultuurwethouder Pim van den Berg. Als reactie hierop schreef cultuurondernemer Henk Logman onderstaande brief, waarin de vraag centraal staat wat nou eigenlijk een goede wethouder van cultuur is?

,,Beste Ron,

Met groot genoegen heb ik je column gelezen waarin je oproept tot de installatie van een wethouder cultuur in 033 die ook daadwerkelijk snapt waar het om gaat in de kunsten. Een mooie en zeer terechte oproep die ik van harte ondersteun.

De vraag is alleen, wat is nou een goede wethouder van cultuur? Is dat iemand die van kunst houdt? Of is dat iemand die inziet dat kunst onontbeerlijk is voor de leefbaarheid van een stad en een welkome aanvulling op de vrijetijdsbesteding van haar bewoners? Of is dat iemand die uitgaat van de eigen kracht van de kunstwereld en zich dus financieel terugtrekt uit die kunstwereld en het overlaat aan de markt?

Best lastig om te beantwoorden vind ik. We hebben net een geschrokken periode achter de rug waarin de bezuinigingsoperatie ook een aantal voorstellen behelsde die er best in zouden hakken in de kunst- en cultuurwereld van Amersfoort. Iedereen zet dan onmiddellijk de hakken in het zand, wat ik volkomen begrijp, want het gaat hen aan het hart. Maar is het heel erg verkeerd wanneer we eventueel De Flint en Theater De Lieve Vrouw bestuurlijk zouden samenvoegen waarbij we streven naar het behoud van de specifieke identiteit van beide cultuurinstellingen? Ik denk dat het kan en dat het wellicht ook nodig is.

En moeten we met Scholen in de Kunst niet terug naar de basiseducatie voor kunstinstellingen en het financieren voor schoolgaande jeugd t/m groep 8 van het Basisonderwijs? Ik denk dat de markt het voor de rest zelf zou moeten kunnen regelen en het vergroot de diversiteit aan mogelijkheden en het levert ongetwijfeld hele mooie nieuwe samenwerkingsverbanden op.

Is dat wat je bedoelt met een wethouder die het snapt?

Of is het een wethouder die er voor gaat zorgen dat er weer een vorm van kunstonderwijs naar 033 wordt gehaald, waardoor er weer een ander bruisend kunstklimaat ontstaat met nieuwe mensen en dito initiatieven?

De Gemeenteraad van een stad is gekozen door mensen zoals jij en ik, in de hoop dat zij er iets van snappen aangaande het reilen en zeilen van de stad. Ik denk dat je kan stellen dat jij en ik een zekere focus hebben op de culturele kant van de zaak. Zo’n Raad snapt het alleen niet altijd (vinden wij) en soms moeten wij, gewone mensen, ze een klein beetje helpen. Zouden we daar niet veel meer de focus op moeten leggen?

Samen optrekken op weg naar een gezond en gedegen kunst – en cultuur beleid?!

Zou dat een eerste taak moeten zijn van de nieuwe wethouder cultuur? Als het weer een D66-er wordt, dan zou het in het kader van het partijprogramma van die partij haast niet anders kunnen:

een denktank, breed georiënteerd, maar ook vanuit een brede vertegenwoordiging uit de samenleving. Niet per definitie vertegenwoordigers van de bestaande culturele instellingen. Op regelmatige basis in gesprek tredend met de cultuurwoordvoerders van de Raad, met de commissie BACK en met de wethouder. Maar dan op een andere manier dan dat we gewend zijn: dus streven naar een gemeenschappelijk doel, niet wij tegen zij, maar uitgaande van de gezamenlijke wijsheid die we in pacht hebben. Uitgaande van het principe dat kunst en cultuur een stuk van ons DNA is, bijdraagt tot geluk en een gezond leefklimaat in de samenleving. Maar ook met een stuk realiteitszin, waarbij we met z’n allen ook durven kijken naar efficiëntie, naar soms ook resultaten en waarbij we ook kijken naar de rol van de spelers in het veld.

Als het een wethouder wordt, die dit omarmt, dan is hij/zij de mijne!”

Henk Logman

Mocht de briefwisseling tussen Ron Jagers en Henk Logman een vervolg krijgen, dan is deze te lezen via de opiniewebsite www.maarwaaromdan.nl

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *