Wachter behouden voor buurt

Het beeld Wachter blijft behouden voor Amersfoort. Gezien de brede steun voor het granieten kunstwerk is wethouder Koşer Kaya bereid het voor de gemeentelijke collectie aan te kopen. Het kan dus voor het Cultuurhuis in de Coninckstraat blijven staan. Landelijk kunstenaarsgenootschap De Ploegh had bij de gemeente aangedrongen om het beeld  van beeldhouwer Rob Schreefel te behouden. Het kunstwerk was tijdelijk geplaatst bij het Cultuurhuis aan het Flintplein voor een buitenexpositie. Daar zou het beeld in het najaar weer worden weggehaald worden. Maar buurtbewoners benaderden De Ploegh met het verzoek of het beeld zou kunnen blijven.

Zij  startten ook een handtekeningenactie, onder de noemer: ‘Wachter gaat toch niet weg!’. Aangestoken door dit enthousiasme De Ploegh-voorzitter Adriana Nichting in gesprek gegaan met de gemeente. Daar sloten allerlei partijen zich bij aan, zoals Flint, organisaties in het Cultuurhuis en de stichting Open Oog. Die laatste was ook betrokken was bij de realisatie van het kunstwerk Luce voor Meander MC. De tijdelijke plaatsing van Wachter is mogelijk gemaakt door het K.F. Heinfonds. Wethouder Fatma Koşer Kaya van cultuur ging overstag. ,,Kunst bij iedereen binnen krijgen is belangrijk. Door kunst leer je anders te kijken. Kunst in openbare ruimte stimuleert dit voor een grote groep.”

De gemeente en De Ploegh streven naar een co-financiering met cultuurfondsen. In het voorjaar van 2019 volgt een feestelijk ‘welkom’ voor Wachter: buurtbewoners organiseren dit feestje samen met De Ploegh. De wethouder cultuur neemt dan namens de gemeente Amersfoort het kunstwerk in ontvangst.

Wethouder Fatma Koşer Kaya (l) en Adriana Nichting, voorzitter van De Ploegh, bij het beeld Wachter

 

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.