Waar Gebeurd: ´wie er niet was, heeft wat gemist´

Zondagmiddag was in een volledig bezet zaaltje van het Eemhuis de eerste uitvoering van Waar Gebeurd. Inwoners uit Amersfoort vertelden kleine, ontwapende en soms ontroerende verhalen met als centraal thema ´de eerste keer´. Het initiatief van Bibliotheek Eemland, het Kade café en presentator Maarten van Norren lijkt een schot in de roos. ,,Wie er niet was, heeft was gemist, het was prachtig,” aldus een zeer enthousiaste Karin Horst van Bibliotheek Eemland na afloop.

Het idee achter Waar Gebeurd is eenvoudig: creëer een Open Podium, benoem een thema en geef mensen de kans om hun zegje te doen. Eerder al met succes geïntroduceerd in Amsterdam. Maar tussen idee en uitvoering ligt vaak een wereld van verschil. Ga maar eens op een podium staan en overtuig het publiek met je verhaal. Des te knapper dat de deelnemers afgelopen zondag er gezamenlijk zo´n succes van maakten.

Elke deelnemer begon het aansteken van een kaars. Daarna volgde het verhaal, na zeven minuten afgerond door zacht pianospel van pianiste Els Wilbrink.

Foto: Karin Horst

Foto: Karin Horst

Onderdeel van Waar Gebeurd vormde ook een fragment uit een (puber)dagboek. Verder werden bezoekers bij binnenkomst gevraagd anoniem een briefje in te vullen met de vraag: ´ik heb me nog nooit zo geschaamd als toen ik …´. De antwoorden las Maarten van Norren voor tussen de verhalen door. Wat opviel was dat de opmerking ´ik wist heel niet dat je zwanger was´, verschillende keren voor diepblozende wangen had gezorgd, omdat de persoon in kwestie weliswaar enigszins gezet was, maar helemaal niet zwanger bleek te zijn.

Edith de Wit (een van de coaches die deelnemers desgewenst begeleidde) begon met een mooie herinnering aan haar reis als jonge vrouw naar een nieuwe baan in Parijs, met een heleboel ´eerste keren´.

Emine Nalbantoglu-Basin beschreef haar ontdekking als kind van het Sinterklaasfeest. Hoe verbaasd ze was dat Sint de namen van haar en haar zusje wist en tegelijk hoe ze ontdekte dat het de zoon van de buurman was die de cadeautjes voor de deur zette.

Emine Nalbantoglu-Basin: ontdekking van het Sinterklaasfeest. Foto: Cees Wouda

Emine Nalbantoglu-Basin: ontdekking van het Sinterklaasfeest.
Foto: Cees Wouda

Trio CtotdeDerde stapten met z’n drieën uit hun comfortzone (ze maken normaal klezmermuziek) en beschreven hoe ze eerst een duo waren, hun eerste composities speelden (van een simpel liedje, naar (lang) improviseren in C mineur tot klezmer), hun eerste optreden hadden en tot slot een trio werden.
Vervolgens lieten ze ook nog even horen hoe ze nu, vele jaren later, klinken.

Na de pauze las Wanda Dijkstra voor uit haar puberdagboek: een paar prachtige en knap geschreven fragmenten over haar eerste ‘puberliefde’ en het verlies daarvan.

Foto: Cees Wouda

Foto: Cees Wouda

Arie van Rijssel vertelde een bijzondere en persoonlijke geschiedenis: over zijn eerste baan in Amersfoort, die geen succes bleek en hoe hij zich zichzelf (her)vond tijdens een speciaal weekend.

Ad Dijkstra tenslotte sloot af met een zeer komisch verteld verhaal over de eerste keer een ijsje eten op zondag. Dat lijkt niets bijzonders, maar is het wel als je uit een gelovig gezin komt.

Foto: Cees Wouda

Foto: Cees Wouda

De volgende Waar Gebeurd is op 29 maart met als thema ‘De held(in)’. De reeks wordt 31 mei afgesloten, ´Heimwee´ is dan het verhaalonderwerp.

De tekst van dit artikel is mede gebaseerd op de Facebookpagina´s van Karin Horst en Cees Wouda.

Voor meer foto´s: zie www.ceeswoudafotografie.nl
Ook op de facebookpagina van Karin Horst zijn foto´s te vinden: https://www.facebook.com/karin.horst.94/posts/901598323193535

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *