Vurig ambassadeur van ‘Der kleine Holznagel´

Aranka Aarsman uit Soest is intermediar/ambassadeur van de Duitse Art-eco kunstenares Sylvi Schiller. Herma Klein Kranenberg interviewde haar voor Golfbreker Radio en Eempodium. Het interview is in zijn geheel te beluisteren via een soundcloud.
,,Iemand kan prachtige dingen maken, maar tja, de wereld moet er wel weet van hebben. Kort nadat ik de Duitse kunstenares Sylvi Schiller had leren kennen, ontdekte ik wat er allemaal uit haar handen kwam. Met wat de natuur aan schatten heeft, hout, steen, staal en andere materialen, maakt Sylvi bijzondere kunst- en gebruiksvoorwerpen.”
image1

Aranka Aarsman. (Foto: Herma Klein Kranenberg)

Der kleine Holznagel
Aranka Aarsman is geen kunstenares, maar ze verstaat wel de kunst van het ambassadeurschap. Aranka woont in Soest en is vurig ambassadeur van ‘Der kleine Holznagel’, het atelier dat de ‘freischaffende Künstlerin’ Sylvi Schiller (1988) vertegenwoordigt. ,,Beschouw mij maar als intermediair van Sylvi. We zetten de deur naar haar werkplek op een virtuele kier en moedigen iedereen aan een kijkje te komen nemen.” Sylvi was bijvoorbeeld letterlijk ‘niet-connected’ met het world wide web. Aranka: ,,Het is bijna niet voor te stellen, maar tot voor kort had ze geen smartphone, zat ze niet op Facebook en was ze niet op Twitter te vinden.”
Sinds de oprichting van ‘Der kleine Holznagel’ is dit radicaal veranderd. Sylvi’s hele léven is veranderd. Werkte ze voorheen in Dresden in de gezondheidszorg, inmiddels is ze fulltime als kunstenares in de weer. In april had ze een succesvolle expositie op kasteel Heeswijk. Op 12, 13 en 14 juni is Sylvi op Art Laren te vinden met haar kunstobjecten.
Art Laren
Hoe belandt een jonge Duitse kunstenares op een prestigieus evenement als Art Laren, waar toch vooral gevestigde galeries werk tonen van diverse kunstenaars? Aranka laat er geen twijfel over bestaan. ,,Enorm veel mazzel dat we hier mogen staan natuurlijk. Tegelijkertijd is het ook een kwestie van de juiste kanalen vinden en jezelf op aansprekende wijze presenteren.”
Behalve dat haar werk te koop is in Laren, is Sylvi ter plekke ook zelf aan het werk te zien. Eén van haar creaties is ontstaan uit het gegeven dat mensen vaak boeken hebben die ze nooit meer lezen, maar die hen wel dierbaar zijn. Denk aan kinderboeken, studieboeken of proefschriften. Desgewenst maakt Sylvi van een stapeltje boeken (10-15 stuks) een bijzondere lamp: ‘de belezen lamp’.
Soesterduinen als inspiratiebron

Sylvi struint graag rond in de Soesterduinen. Ze vindt er veel dat ze kan gebruiken: een aparte vorm of een bijzondere nerf kan het begin zijn van een uniek kunst- of gebruiksvoorwerp.
Steeds zoekt ze naar de mogelijkheden die het ruwe materiaal biedt. Kijkend naar de vorm die past bij wat in haar fantasievolle hoofd rijpt. Haar toevoeging is de finishing touch en bepaalt of het een echte ‘Holznagel’ is. Wat dit precies is, ligt verscholen in het kunstwerk maar is onmiskenbaar. Een met de hand gevouwen draadmetalen poppetje dat op verschillende kunstwerken terugkomt, beschouwt Sylvi als haar persoonlijke vingerafdruk.
Duinen1

Sylvi Schiller struint graag rond in de Soesterduinen.

Geheel in stijl met haar fascinatie voor strand en zee is de reeks zeilbootjes die ze in haar prille begin als kunstenares maakte. De serie markeerde in 2014 de vliegende start van Sylvi’s kunstenaarschap. Bootjes in alle soorten en maten met als basis een stuk gevonden wrakhout.
Het zeildoek is gemaakt van speciaal geschept papier, een met zorg gedroogd blad van een plant of een zijdeachtige stof in een warm-oranje, bijna gouden kleur. De kleur doet het zeil glanzen alsof ter plekke de zon doorbreekt en vanachter de wolken tevoorschijn schuift. Veelal bevindt zich op het dek een klein metalen, met de hand gedraaid poppetje dat naar de horizon blikt, aan het roer staat of quasinonchalant over een denkbeeldige reling hangt.

‘Voor de wind’
Aranka vertelt hoe het allereerste zeilbootje uit de exclusieve zeilbootcollectie symbool staat voor hoe Sylvi, weliswaar zoekend en bij tijden onzeker over hoe de wind zou staan, haar eigen koers ging varen. Niet voor niets heeft één van de bootjes als titel ‘Voor de wind’. ,,Vorig jaar zette ik in een ingeving één van de zeilbootjes via Facebook te koop. Binnen een half uur was het verkocht! Vanaf toen ging het snel. Het was de start van Der kleine Holznagel.”
Aranka besloot alle trossen te gooien om Sylvi zoveel mogelijk ‘voor de wind’ te laten varen. ,,Wij fungeren voor haar als poort naar de wereld. Sylvi maakt zulke prachtige dingen en ze is zo veelzijdig dat we er alles aan willen doen om haar in the spotlight te plaatsen.”

Die eerste verkoop van het bootje was de opmaat naar meer. Een verkooppunt op een prestigieuze plek in Dresden; een plek hebben verworven op Art Laren; het lijkt niet op te kunnen. Aranka: ,,Geweldig fijn, deze resultaten.”

 

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *