Verrassende première ‘Händel Revue’ door BarokOpera Amsterdam

In De Flint in Amersfoort lanceerde BarokOpera Amsterdam de nieuwe productie “Händel Revue”: klassieke barokmuziek met een humoristische noot. Regie en concept zijn in handen van Sybrand van der Werf. Zelf noemt het gezelschap dit een “politiek-historische revue”. Een passende term, want het publiek mag genieten van fraaie Italiaanse en Franse barokmuziek, en kan daarbij ook smakelijk lachen om visuele én tekstuele grappen.

De (bijna letterlijke) rode draad in de voorstelling is de rivaliteit tussen de adel en de burgerij in de eerste helft van de 18e eeuw. Op een grappige wijze beleven vanaf we de start van de voorstelling een scala aan troonswisselingen. Wervelend als een soort poppenshow in beeld gebracht met ‘onzichtbare’ koningen en een gouden kroon, die uiteindelijk achteloos op de grond valt.

Muzikaal duel

Dan volgt een muzikale discussie die wat doet denken aan aspecten uit de beroemde Mozart-film ‘Amadeus’: is de Franse opera beter dan de Italiaanse? In Händel Revue komen beide stijlen voorbij als een soort duel. Händel, liefhebber van de opera buffa (de Italiaanse stijl) gaat de strijd aan met Rameau en Jean-Baptiste Lully (opéra-comique uit Frankrijk). Waar de Italiaanse stijl volgens Händel ‘vernieuwend, natuurlijk en dichtbij de burger staat’, klinkt de Franse stijl ‘hoofs, geaffactueerd en hoogdravender’. De voor- en tegenstanders reageren op ironische wijze op hun werk.

Componist Georg Friedrich Händel, een van de grootste componisten van zijn tijd, schreef maar liefst 42 opera’s. Desondanks is er eigenlijk vrijwel niets bekend over zijn privéleven. In Händel Revue geeft hij voortreffelijk en ironisch commentaar op de ontwikkelingen in de achttiende eeuw en op de veranderende smaak van zijn tijd.

(tekst loopt door na foto´s)
[slideshow_deploy id=’7029′]

Het gezelschap bestaat uit vijf solisten: Wendy Roobol (sopraan), Andrea Tjäder (sopraan), Jan Kullmann (altus), Mattijs Hoogendijk (tenor en haute-contre) en Pieter Hendriks (bariton). Het Instrumentale Ensemble van het BarokOpera Amsterdam staat onder artistieke en muzikale leiding van Frédérique Chauvet, die ook zelf ook regelmatig op fluit meespeelt.

Schilderijen en spiegels

Het decor van Koen Boesman oogt vrij sober, maar werkt effectief: een soms halftransparante achterwand, enkele paspoppen, een paar stoelen en houten vlonders, die aan het eind worden omgebouwd naar een toren. Het is vooral de prachtige groene jurk van Wendy Roobol die de show steelt. Ook (lege) schilderijen/spiegels blijken een grappig en functioneel attribuut. Aardig voor de kijker is dat de gezongen teksten ook in het Nederlands worden geprojecteerd op de achterwand. Wel zo handig voor het begrip van de zangpartijen.

Hoogtepunt is uiteindelijk Händels overbekende ‘Halleluja’ uit de Messiah, dat eerder in de voorstelling al enkele keren is aangestipt en uiteindelijk wordt uitgevoerd met medewerking van het gehele publiek.

‘Händel Revue’ is een bijzondere voorstelling, fraai gezongen en met lichtvoetige toon gebracht. Men schuwt ook geen kwinkslagen naar de huidige tijd: “Het is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag, dat heel Holland … Italiaans spreekt.” Zou de Limburgse band Rowwen Hèze weten dat hun song inspiratie was voor een grap in een barokopera?

‘Händel Revue’ tourt tot en met 14 april 2015 door heel Nederland. Voor speeldata zie de website van Barokopera Amsterdam: www.barokopera.nl

Meer foto’s: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.778781548870040.1073742032.100002146071698&type=1&l=62d38c054c

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *