Vernieuwde Flint: “Waar geen licht is, is geen ruimte.”

Het ontwerp van de vernieuwde Flint is definitief vastgesteld. Architect Wim Woensdregt (ADP Architecten) en interieurontwerper Suzanne Holtz (SH Studio) presenteerden onlangs de belangrijkste veranderingen aan het Amersfoortse theater.

De architecten van de vernieuwde Flint: Wim Woensdrecht en Suzanne Holtz

De architecten van de vernieuwde Flint: Wim Woensdrecht en Suzanne Holtz

Kenmerkend aan het ontwerp van de vernieuwde Flint is de hoge, glazen overkapping die het gebouw doorkruist. Aan weerszijden van het gebouw, bij de entrees aan de Conickstraat en de Walikerstraat, is deze transformatie goed zichtbaar. De oplossing biedt veel licht, sfeer en een groot ruimtelijk gevoel. De kolommen, gemaakt van glas in stijlvol grijs, overkoepelen ook de interne doorgang van het gebouw en creëren daar eveneens een gevoel van licht en ruimte. Volgens architect Wim Woensdregt geldt dit principe: “Waar geen licht is, is geen ruimte.”

De theaterzalen blijven grotendeels ongemoeid: de nadruk van de vernieuwing ligt op de overige ruimtes, zoals het restaurant en de foyers. Wel worden in de Stadszaal de wanden opnieuw geïsoleerd, wat een geluiddempende werking heeft en een eenduidige uitstraling oplevert. Dit is tevens gunstig voor het energieverbruik en de akoestiek van de ruimte.

Tribune in de Stadshal

Tribune in de Stadshal

De twee voornaamste zalen van de Flint staan met elkaar in contrast. De Stadszaal staat voor poppy en funky, passend bij de swingende concerten en grote evenementen die daar plaatsvinden. De Theaterzaal, geliefd vanwege de comfortabele stoelen met rood pluche en het intieme karakter, krijgt een klassieke uitstraling. Licht, beeld en ruimte spelen de hoofdrol in het interieur. Ontwerper Suzanne Holtz ziet het zo: “Juist een versobering van de ruimtes zal het theatergevoel versterken, met de kwaliteit van het huidige gebouw als basis.”

Middelpunt van de nieuwe, glazen passage wordt het theaterrestaurant. Met een open keuken en een nieuwe tafelindeling ‘vertelt’ het restaurant een eigen, transparant verhaal. Er is ruimte voor groepen, maar ook voor kleinere zitjes en intieme hoeken. Het interieur krijgt een geheel nieuwe sfeer en de kaart wordt radicaal vernieuwd. Bezoekers delen tafels en gerechten; er is gelegenheid voor onverwachte ontmoetingen.

Aan het plafond komt een bijzonder kunstwerk van touw. Behalve dat dit een esthetische meerwaarde heeft, werkt het dempend op de akoestiek, zodat restaurantbezoekers elkaar goed kunnen verstaan.

De diverse ruimtes in het gebouw zijn open, maar worden tegelijkertijd verbonden, doordat ze visueel met elkaar in contact staan. Er zijn verschillende afsluitingen mogelijk door flexibele wanden: zo kan de capaciteit voor het aantal bezoekers bij iedere gelegenheid op maat worden aangepast, net als de gewenste routing door het gebouw. Door een herindeling van ruimtes wordt het restaurant in zijn geheel groter dan voorheen.

In de komende maanden informeert de Flint bezoekers en omwonenden verder over diverse onderdelen van de verbouwing. Op dinsdagavond 8 april staat een bewonersbijeenkomst gepland (van 19.30 tot 20.30 uur), waarin betrokkenen vragen kunnen stellen over het totale plan. Tot de vernieuwing behoren onder meer ook de aanpak van de foyers, het interne klimaatsysteem, de bewegwijzering en de buitenruimte.

De werkzaamheden zullen van start gaan in april. Dit zijn voornamelijk werkzaamheden waarvan bezoekers geen last hebben. Gedurende de zomerperiode – als de Flint gesloten is – worden de meest ingrijpende werkzaamheden uitgevoerd. Op zaterdag 27 september vindt de feestelijke heropening van de vernieuwde Flint plaats.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.