Verhuizing naar Eemhuis succes voor bibliotheek

Bijna een jaar geleden verhuisde de bibliotheek in Amersfoort van ´De Zonnehof´ naar het Eemhuis. Sindsdien zijn de bezoekersaantallen flink gestegen.

Directeur Erno de Groot: toen we nog in ´De Zonnehof´ zaten trokken we 450.000 bezoekers per jaar. We schatten nu op ongeveer 750.000 uit te komen. Iets nieuws trekt natuurlijk extra belangstelling. Verder scheelt het enorm dat in het Eemhuis ook andere culturele instellingen zitten, zoals bijvoorbeeld Scholen voor de Kunst. Dat zorgt voor wisselwerking. Ook de locatie aan het Eemplein zorgt voor inloop. En we doen nog beter ons best in te spelen op de wensen van onze klanten. Daarom zijn we tegenwoordig ook op zondagmiddag open.”

Flink meer bezoekers door verhuizing naar het Eemhuis (Foto: Bert van As) Flink meer bezoekers door verhuizing naar het Eemhuis (Foto: Bert van As)

Nieuwe aanpak

Vroeger werden in de bieb alleen maar boeken uitgeleend. Dat is allang verleden tijd. Tegenwoordig zien bibliotheken zich als ´centra voor informatie, kennisverdieping, ontmoeting en cultuur´. Dit wordt ook wel de heroriëntatie van de bibliotheken genoemd. Noodzakelijk, omdat in de afgelopen jaren verspreid over het land ledenaantallen terugliepen, vestigingen moesten sluiten en er een discussie ontstond over het bestaansrecht.

Ook aan de bibliotheek in het Eemhuis (genomineerd voor landelijke bieb van het jaar) is deze nieuwe aanpak niet voorbij gegaan. “Dat weet iedereen die wel eens binnen is geweest”, zegt directeur De Groot. “Bezoekers kunnen hier lezen, studeren, een kopje koffie drinken, hun kennis verdiepen. Zich ontwikkelen. Natuurlijk kun je thuis op Internet zelf ook allemaal informatie opzoeken, maar daar zit ook veel flauwekul tussen. Hoe selecteer je informatie? Daar geven we cursussen over. Net als over een heleboel andere onderwerpen, tot aan ingewikkelde filosofische kwesties aan toe.”

Directeur Erno de Groot (Foto: Bert van As) Directeur Erno de Groot (Foto: Bert van As)

Literatuurbeleving

Dit betekent niet, benadrukt De Groot, dat het uitlenen van boeken een ondergeschoven kindje is geworden. “Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Natuurlijk worden er steeds minder boeken uitgeleend, maar ze zijn nog steeds enorm belangrijk voor ons. Ik zou dit wel de cultuurpoot van de bieb willen noemen. Daarin staat het boek centraal, met een optimale literatuurbeleving.”

Dit is het taakgebied van Karin Horst. Zij organiseert lezingen van schrijvers, ´het boek van de maand gesprek´, schrijfcursussen en is de drijvende kracht achter de digitale verhalentafel. Ook zet Horst zich in voor de Eemlandse auteurs. Als enige bieb in Nederland heeft Bibliotheken Eemland een winkeltje met boeken van regionale schrijvers.

Karin Horst, specialist Cultuur en Mediawijsheid (Foto: Bert van As) Karin Horst, specialist Cultuur en Mediawijsheid (Foto: Bert van As)

E-boek

En hoe zit het nu met het e-boek? Een paar jaar geleden gezien als het Ei van Columbus tegen ontlezing, maar de opmars verloopt trager dan gedacht. Toch kwam minister Bussemaker met het plan voor een landelijke digitale bibliotheek. Mogelijke consequentie hiervan is dat steeds meer gemeenten hun lokale vestigingen sluiten. De Groot: “het plan van de minister is alleen gericht op de digitale kant van de bibliotheek. Fysiek contact, het organiseren van betekenis, dat soort dingen ontbreken. Fysieke bibliotheekvestigingen zijn echt onmisbaar. Denk ook aan de kans op toename van ongeletterdheid en het uitsluiten van mensen die geen toegang hebben tot een digitale omgeving.”

De directeur heeft goede hoop dat de vestigingen in Vathorst en Hoogland (genoemd bij de bezuinigingsopties van de gemeente) gewoon open blijven. “Wij krijgen signalen hierover uit het College. Waar ik enorm blij mee ben is de steun die wij van de bevolking kregen toen de bezuinigingsopties bekend werden. Dat geeft aan hoeveel sympathie en draagvlak er voor ons bestaat.”

Dit artikel is een samenvatting van een verhaal over de bibliotheek van Amersfoort dat op CultuurPers is verschenen.

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Één reactie op Verhuizing naar Eemhuis succes voor bibliotheek

  1. Pingback: Boek van de maand-gesprek in Het Eemhuis – LHLZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *