De ‘ultieme zandkorrel’ ligt ten grondslag aan het kunstwerk ‘Een berg in Nederland’. Feitelijk gaat het om een kiezelsteentje van zo’n anderhalve centimeter doorsnee, dat via lasermeting is vergroot tot een ongeveer zeven meter hoog kunstwerk, uitgevoerd in roestvrijstalen roosters.
Samen met kinderen uit de wijk Vathorst zocht en vond de Chinese kunstenaar Sui Jiango in De Bron, hartje Vathorst, de ‘ultieme zandkorrel’. Aan de basis van Sui Jiango’s werk staat de Chinese filosofie dat in elke zandkorrel en in elk steentje het materiaal aanwezig is waaruit ook de grootste berg is gevormd. Symbolisch vormt het in het water aan het Victoriameer staande kunstwerk het materiaal waar uit Vathorst bestaat.
De berg is opgebouwd uit metalen roosters, ongeveer van het type dat wordt gebruikt voor noodtrappen en verhoogde fabrieksvloeren. Rond de vijver lopend verandert het beeld daarom niet alleen vanwege de driedimensionale hoofdvorm, maar ook doordat de roosters soms wel, dan weer niet doorzichtig zijn, afhankelijk van de kijkhoek.
Sui Jiango (1956) is een toonaangevende kunstenaar die tal van kleine en grote beelden maakte. Hij werkte al eerder met metalen roosters, zoals in het beeld Dreamstone, waarin ook sprake is van uitvergroting van de vorm van een steen.
Andere bekende werken van hem zijn een uitvergroting van het eenvoudige jasje van de Chinese leider Mao, en levensgrote, knalrode dinosaurussen in kooien. Hij woont in Bejing en exposeerde in eigen land en in Australië, Hong Kong, India, Taiwan en de Verenigde Staten. Jiango geeft les aan de Central Academy of Fine Arts in Beijing.
Het kunstwerk werd vrijdag 19 september onthuld door de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius, met assistentie van enkele kinderen uit Vathorst. De kunstenaar en een vertegenwoordiger van de Chinese ambassade waren daarbij aanwezig.
Cultureel wethouder Pim van den Berg citeerde een toepasselijk deel van een gedicht van William Blake: “To see a world in a grain of sand, And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour.”
Het kunstwerk vormt het slotakkoord van ruim tien jaar culturele strategie in Vathorst onder naam Vario Mundo. Met dit project werden tal van kunstmanifestaties georganiseerd en kunstwerken van toonaangevende kunstenaars geplaatst in de nieuwe wijk. Dit gebeurde in opdracht van de gemeente Amersfoort en het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst.
Het doel daarvan was ‘verbinding tot stand te brengen tussen de nieuwe bewoners, bevordering van de sociale cohesie in de wijk en een nieuwe identiteit te creëren door middel van kunst en cultuur’.
De plaatsing van het kunstwerk van Sui Jianguo wordt ondersteund met een documentaire over het kunstwerk en de kunstenaar (Avro’s Kunstuur – uitzending op 28 september) en de uitgave van een boek over tien jaar culturele strategie in Vathorst. Het boek komt begin december 2014 uit en wordt uitgegeven door de Central Academy of Fine Arts.