Piet Mondriaan zal zich waarschijnlijk helemaal op zijn gemak hebben gevoeld en wellicht zou zelfs een vurig enthousiasme in hem zijn ontloken, wie zal het zeggen. In zijn geboortehuis aan de Kortegracht in Amersfoort, waarin tegenwoordig het Mondriaanhuis is gevestigd, vond afgelopen zaterdagmiddag een bijzonder concert plaats. Gespeeld werd de favoriete muziek van Mondriaan, en dat was – uiteraard – jazz.
Zo´n 45 Mondriaan- en/of jazzliefhebbers bezochten zaterdagmiddag het eerste ‘Mondriaans jazzcafé’. In totaal drie keer zullen muzikanten of dansers de muzieksmaak van Piet Mondriaan belichten. Initiatiefnemer van de reeks is contrabassist en Chet Baker-biograaf Jeroen de Valk. Zaterdag verzorgde hij zelf samen met trompettist Edu Ninck Blok en gitarist Hans Knapp de aftrap.
Bij het samenstellen van het concert maakte het trio gebruik van de inventarislijsten van Mondriaans platencollectie. Zo is onder meer uit de talloze brieven die Mondriaan schreef, duidelijk geworden dat Mondriaan een goed oor had voor kwaliteit. Toen Europeanen nog maar nauwelijks hadden gehoord van Louis Armstrong, Duke Ellington en Bix Beiderbecke, begreep de kunstenaar al dat ze géén eendagsvliegen waren. De nu beroemde jazzmusici passeerden zaterdag dan ook volop de revue, steeds smaakvol ingeleid door Jeroen.
Edu door Jeroen bestempeld als de professor in de ‘ Bixologie’, gaf na het eerste nummer een kleine demonstratie in het gebruik van dempers. ,,Je kunt er een enorme keel mee opzetten”, zo demonstreerde hij gelijk, ,,maar je kunt er een trompet ook heel zacht mee laten klinken.” Als inleiding op een nummer van Duke Ellington liet hij met behulp van een filter het voor Ellington kenmerkende scheurende geluid horen. ,,Met kleine middelen, een groot effect.”
Strak en met sublieme solo´s vertolkte het trio de nummers uit Mondriaans platenkast. Terwijl naar de muziek werd geluisterd kon ook volop worden geborreld.
Edu trakteerde de aanwezigen nog op een aantal smakelijke anekdotes over ‘Bix’ . Zo bleek zijn eerste platenbaas het hoofd van de Ku Klux Klan en wilde Maurice Ravel ooit tijdens zijn bezoek aan de VS kennismaken met het veelbelovende talent. Tot een ontmoeting tussen de componist en de trompettist kwam het echter niet… Bix keek huizenhoog op tegen Ravel en durfde een kennismaking niet aan.
Het concert werd afgesloten met muziek die Mondriaan nooit kan hebben gekend. ,,Maar als hij was blijven leven was hij zeker naar Chet Baker gaan luisteren”, zo meent de Chet Baker-biograaf zeker te weten.
De volgende editie van Mondriaans Jazzcafé vinden plaats in oktober en november. Op zaterdag 4 oktober staat de Boogiewoogie centraal en vertelt pianist Lodewijk van der Linden alles over deze swingende muzieksoort en Mondriaans fascinatie daarvoor. Het Mondriaans Jazzcafé van zaterdag 1 november staat in het teken van dans, want Mondriaan was een enthousiast beoefenaar van onder meer de charleston, de one-step en andere dansen uit zijn tijd.