Tentoonstelling en boek over Amersfoorts Sportfondsenbad

In de tachtig jaar dat het Sportfondsenbad bestaat, brachten vele Amersfoorters menig uur door in het bad. Fotografe Carla Kogelman maakte foto’s van de mensen in het Sportfondsenbad: van hen die er werken en van degenen die gebruik maken van het bad. Kogelman: “Al jaren trek ik ’s morgens om zeven uur met enige regelmaat baantjes in het in het Sportfondsenbad. In het diepe bassin word ik al spartelend wakker. Ik ben niet de enige die dan zwemt, met mij doen dat vele anderen. Deze fototentoonstelling is een eerbetoon aan het bad en de gebruikers ervan.” Archief Eemland vroeg aan Kogelman deze tentoonstelling, vanaf nu te zien in het Eemhuis, samen te stellen.

Gedenkboek
Naast de fototentoonstelling verschijnt ook een gedenkboek over het Sportfondsenbad. Madeline van Heemstra, oud-waterpolokeepster van Oranje en medewerkster van het Sportfondsenbad ontdekte dat eigenlijk bijna iedereen in Amersfoort weleens in het bad is geweest. Zij stelde het boek samen met een overzicht van de geschiedenis aangevuld met persoonlijke verhalen, een terugblik op bijzondere evenementen en foto’s van toen en nu. Met het oog op de naderende sluiting, besloot ze een boek samen te stellen. Van Heemstra: “Zelf wilde ik me deze periode later nog goed kunnen herinneren. Het was een belangrijk deel van mijn leven en ik merkte dat dat voor veel collega’s, bezoekers en sporters ook zo is. Met het boek nemen we waardig afscheid van het bad.”

Van, voor en door de stad
De tentoonstelling van gastcurator Carla Kogelman sluit goed aan bij de presentatie van het gedenkboek van Madeline van Heemstra over het Sportfondsenbad. Ina Loovers, directeur Archief Eemland: “Wij kregen dit initiatief in de schoot geworpen. Het past heel goed bij ons motto ‘van, voor en door de stad’. Veel Amersfoorters bewaren herinneringen aan het Sportfondsenbad. Voor volgende generaties restten van het Sportfondsenbad straks alleen nog herinneringen en deze beelden. Deze tentoonstelling is een mooi voorbeeld dat archieven niet alleen zijn voor het verleden maar ook voor de toekomst. Archief Eemland is daarmee het visuele geheugen van Amersfoort.”

Tot en met 31 december bij Archief Eemland, 3e verdieping van het Eemhuis, Eemplein 73, Amersfoort.
Openingstijden: maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 – 17.00 uur. Donderdag 10.00 – 17.00 uur.  Toegang gratis.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.