Struinen in de tuinen: muzikale strijd tegen de regen

Lag het aan Vaderdag? Zitten veel Nederlanders al ergens in het buitenland? Of was het toch vooral het wisselvallige weer met flinke regenbuien? Ruim 100 Amersfoortse muzikale acts gingen op zondagmiddag 21 juni de bijna onmogelijke uitdaging aan om het buitenfestival “Struinen in de Tuinen 2015” tot een succes te maken. Afdakjes, caravans, tenten, zeiltjes en paraplu’s hielpen om de iedereen zo goed mogelijk droog te houden. Vooral aan het begin van de middag vielen er nog flinke plensbuien. Het werd wel wat beter toen de ergste buien voorbij waren en de zon zich zelfs af en toe liet zien. We blikken terug met Dirkjan van Oord van de Struinen-organisatie en met enkele deelnemende acts.

Regen mocht de pret niet drukken bij Struinen in de Tuinen 2015. (Foto: Maarten J Eykman)

Regen mocht de pret niet drukken bij Struinen in de Tuinen 2015. (Foto: Maarten J Eykman)

Struinen in de Tuinen is een groots opgezet jaarlijks evenement, met een zeer gevarieerd aanbod aan muzikale optredens, van pop tot klassiek, verspreid over heel veel tuinen. Dit jaar volgens de posters 103, en uiteindelijk zelfs 105! Een bijzonder concept: elke act speelt drie sets van een half uur, waarna de bezoekers snel naar een volgend concert kunnen. En dat allemaal gratis, met dank aan de diverse sponsoren en de vrijwillige donaties van bezoekers.

Jong publiek kijkt nieuwsgierig mee .(Foto: Herma Klein Kranenberg)

Jong publiek kijkt nieuwsgierig mee. (Foto: Herma Klein Kranenberg)

Organisator Dirkjan van Oord heeft wel even even stevig gevloekt toen hij op de zondagochtend van het evenement wakker werd. “Het zag er naar uit dat het de hele dag zou regenen in plaats van alleen ’s ochtends. Je bent toch een half jaar bezig met de voorbereiding van zo’n festival, en dan hoop je op een fantastische zonnige dag.”

Vorig jaar bofte Struinen wel met een prachtig zonnetje. Dit jaar betekende het uiterst wisselvallige weer voor de vele muzikanten een lesje improviseren. Kleinere gezelschappen en solo-artiesten konden soms uitwijken naar de woonkamers van hun ‘gastouders’.

“Van Bach to Barrios” speelde klassieke gitaar en mocht dat binnen doen bij een woongroep aan de Appelweg.

Van Bach tot Barrios -  Appelweg 62-82. (Foto: Herma Klein Kranenberg)

Van Bach tot Barrios – Appelweg 62-82. (Foto: Herma Klein Kranenberg)

Ook de veteranen van het blues/jazz/rock-kwartet High Five (saxofonist/fluitist Mo Rolland, gitarist Peter Smit, contrabassist Jeroen de Valk en drummer Arjen van der Linden) vonden gelukkig een droge plek binnenshuis. Daarmee werd Struinen bijna een soort zomereditie van het zusterevenement Gluren bij de Buren.

HighFive - Dr. J.P. Heijelaan 2. (Foto: Gijs Beukhof)

HighFive – Dr. J.P. Heijelaan 2. (Foto: Gijs Beukhof)

Troubadour de l’Amour (Arie Buursema) zat veilig droog in een opengeklapte caravan.

Troubadour de l'Amour (Arie Buursema) - Smalle pad 3. (Foto: Maarten J Eykman)

Troubadour de l’Amour (Arie Buursema) – Smalle pad 3. (Foto: Maarten J Eykman)

Anderen, zoals singer/songwriters Freek Liebrand (Franklinstraat 35) en Boris Seinen (Sint Radboudstraat 14), zongen het publiek toe vanuit de deuropening van een woonkamer: de apparatuur veilig binnen, het publiek buiten, al dan niet onder parasols.

Freek Liebrand - Franklinstraat 35. (Foto: Herma Klein Kranenberg)

Freek Liebrand – Franklinstraat 35. (Foto: Herma Klein Kranenberg)

Boris Seinen - Sint Radboudstraat 14 - (Foto: Maarten J Eykman)

Boris Seinen – Sint Radboudstraat 14 – (Foto: Maarten J Eykman) 

Het trio Syberian Oxygen kon ondanks de stortbuien droog blijven onder de passage bij de winkels aan de Mooierstraat.

Syberian Oxygen - Mooierstraat 3. (Foto door Maarten J Eykman)

Syberian Oxygen – Mooierstraat 3. (Foto door Maarten J Eykman)

Voor grotere bands, zoals Fill in the Blanks en Wenzdayz, was binnen spelen met de vele apparatuur en instrumenten echter vaak onmogelijk, die moesten dus andere maatregelen nemen.

Fill in the Blanks, de band die onlangs nog winnaar werd van de talentenjacht ‘De Kei van Amersfoort’, had ondanks de regen een heel leuke Struinen in de Tuinen. Zanger Chelemendry Ilaria vertelt: ,,We hadden het geluk dat we onder een afdakje stonden, dus onze spullen regenden (grotendeels) niet nat. Vlak voor ons eerste optreden regende het op zijn hardst, dus we verwachtten drie man en een paardenkop, maar uiteindelijk kwamen er nog veertig man op ons eerste optreden af. En het werd tijdens het eerste nummer droog. Zo ging het de rest van de dag eigenlijk. Tussendoor regende het en als we gingen spelen was het droog. Totaal zijn er volgens de mensen van het huis zo’n 130 man komen kijken, dus wij zijn tevreden. We hadden nog twee leuke toevalsmomentjes: de zon brak door tijdens ons nummer ‘Zomerse dag’ en datzelfde gebeurde precies op het moment dat we in de laatste set ‘Nieuw Licht’ aankondigden. De weergoden waren ons gunstig gezind dus.”

Fill in the Blanks - Pastoor Pieckweg 2. (Foto: Erno Rorive)

Fill in the Blanks – Pastoor Pieckweg 2. (Foto: Erno Rorive)

Singer/songwriter Toon van Mil, die net zijn nieuwste single ‘Annemarie’ lanceerde, kon als solo-artiest wel uitwijken naar binnen. De geplande tuin zou te nat en blubberig zijn. Jammer genoeg was het bezoekersaantal erg teleurstellend, maar Van Mil liet zich er niet door uit het veld slaan. ,,Je bent een uitvoerend artiest of niet! Tezamen met mijn jongste dochter hebben we zelfs nog een ‘wave’ gedaan, de stemming zat er goed in! Ook bij de tweede voorstelling waren er weinig mensen. Ik denk dat de Struinen-in-de-tuinen-spaarpot meer heeft gekost dan dat er in kwam, haha. We hebben nu nog steeds stroopwafels (van een van de sponsoren) over, daar genieten we met het hele gezin van.” Kortom: teleurstellend, en toch zal Toon van Mil zich de volgende keer weer inschrijven. ,,Ik vind het een erg charmant initiatief, waar ik graag aan mee doe. Maar niet meer in de regen, niet meer op Vaderdag en ik ga er iets meer werk van maken volgende keer.”

Toon van Mil - Leenaert Nicasiusdwarsstraat 13 - Wachten op publiek

Toon van Mil – Leenaert Nicasiusdwarsstraat 13 – Wachten op publiek

Ook de Italiaanse singer/songwriter Andrea Maddalena van ‘Skimming Water’ vond deze Struinen bijzonder gezellig: ,,Een vriendelijke sfeer en deze editie was absoluut niet minder. De organisatie had bij de boederij ‘Nieuwe Erven’ aan de Heiligenbergerweg een tent voorbereid, om ons te beschermen in geval van regen. Ik kan mezelf zeker gelukkig prijzen, want tijdens mijn drie optredens heeft het nooit echt geregend! Maar tijdens de eerste optredens van mijn collega’s was er, ondanks de tent, letterlijk overal water en mijn grootste zorg was de apparatuur droog te houden. Gelukkig speelden wij    naast de werkruimte van de timmerman van de boerderij. Die ruimte werd onze ‘backstage’ en we mochten er onze koffers en instrumenten veiligstellen. Ik moest de optredens bijna zonder effecten en extra apparatuur spelen: dus alleen maar akoestische gitaar, microfoon en versterker, om de situatie zo simpel mogelijk in control te houden, zonder onnodige risico’s voor de apparatuur. Het was even wennen, ik had de optredens echt op een andere manier voorbereid.” Ondanks de weersomstandigheden viel het bij Skimming Water en zijn collega’s mee qua bezoekers. Maddalena: ,,Sommige bezoekers bleven bij al mijn optredens, ondanks de aanhoudende kans op regen, wat ik natuurlijk als artiest zeer belonend vind. De regen heeft ons artiesten zelfs dichter bij elkaar gebracht. Eén ding vond ik bijzonder mooi: precies aan het einde van mijn eerste optreden kwam er een zonnestraal. Ik was net klaar met het enige nummer dat niet door mij was gecomponeerd – een bekende Siciliaans folklied, dat mijn moeder nog steeds zingt. Eigenlijk heb ik al naar dit nummer geluisterd toen ik nog in haar buik zat. De zangeres van de andere band zei dat mijn moeder zeker had geholpen om eindelijk een beetje zon te laten komen. Ik vond het bijzonder lief van haar.”

Skimming Water (Andrea Maddalena) - Heiligenbergerweg 144

Skimming Water (Andrea Maddalena) – Heiligenbergerweg 144

De 105 deelnemende tuinen lagen verspreid over heel Amersfoort. Zo trad de funky poprock-coverband Wenzdayz op in de voortuin van vrienden in Hoogland. Die hadden de buien gelukkig voorzien en hadden een grote tent geregeld, waardoor de band grotendeels droog kon spelen. Met alle apparatuur van de vijfmansformatie bleek een tweede meegebrachte tent (‘beter te veel dan te weinig’) de redder in nood voor het mengpaneel. Ook het publiek maakte tijdens de diverse buitjes dankbaar gebruik van deze schuilplaats. De apparatuur opbouwen in de regen was bepaald geen pretje, maar Wenzdayz opende optimistisch met Beautiful Day van Gare du Nord. Echt ‘beautiful’ wilde het helaas buiten nog niet worden. De eerste set eindigde natter dan gehoopt, dus na afloop waren handdoeken nodig om de muziekspullen droog te krijgen. Gelukkig zonder kortsluiting. Daarna liet het zonnetje zich warempel af en toe even zien, vooral toen Wenzdayz de ELO-klassieker Mr. Blue Sky inzette. Dat kan natuurlijk geen toeval geweest zijn.

Wenzdayz in de zon - Zandkamp 11. (Foto Jasper Kuiper)

Wenzdayz in de zon – Zandkamp 11. (Foto Jasper Kuiper)

Wenzdayz in de dweilpauze - Zandkamp 11 (Foto Jasper Kuiper)

Wenzdayz in de dweilpauze – Zandkamp 11 (Foto Jasper Kuiper)

Struinen in de Tuinen 2015 werd feestelijk en grootschalig afgesloten met een heerlijke en uistekend verzorgde barbecue voor alle muzikanten en tuineigenaren in het sfeervolle Dierenpark Amersfoort. Daar bleef het gelukkig wél droog. De weergoden zaten kennelijk ook aan een laat avondmaal.

Afterparty. (Foto: Maarten J Eykman)

Afterparty. (Foto: Maarten J Eykman)

Organisator Dirkjan van Oord blikt tevreden terug ‘Struinen’. ,,Ik ben super blij en trots op de inventiviteit, het aanpassingsvermogen en locaties die last minute overdekt gevonden/gemaakt werden door deelnemers. We hebben de turflijsten intussen geteld. In totaal zijn er gemiddeld 65 bezoekers per locatie geweest. In totaal hebben er 105 locaties meegedaan; dus dat komt neer op een mooi aantal van 6825 bezoeken! Wel minder dan vorig jaar, maar dat is verklaarbaar. Zo heeft iedereen toch nog een goede dag gehad!”

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.