Street Arts Festival Spoffin in volle gang

Circustheater, magie, dans, theater op bijzondere locaties, muziek en installaties: dit weekeinde strijken artiesten en gezelschappen uit heel Europa weer tijdelijk neer in Amersfoort. De vijfde editie van internationaal street arts festival Spoffin biedt tot en met zondag op twintig locaties in het Amersfoortse stadshart zo’n 240 voorstellingen. Het overgrote deel van de voorstellingen blijft vrij toegankelijk, onder het motto ‘besluit na afloop wat je betaalt’. Bekijk het volledige programma op de website van Spoffin.

‘We proberen Spoffin elk jaar een eigen gezicht te geven. Dit jaar heeft Spoffin een extra feestelijke uitstraling,’ aldus artistiek leider Alfred Konijnenbelt. Een festival hoort feestelijk te zijn, vindt hij. ‘Het woord zegt het al. Je moet na het zien van de ene voorstelling echt zin krijgen om naar een volgende te gaan.’

‘Nu we samen met de horeca een echte festivalsfeer creëren met gezellige festivalterrassen en mobiele keukens voor lekkere hapjes en drankjes, is het ook extra aantrekkelijk om langer in de stad te blijven’, vertelt Konijnenbelt. Betalen op de terrassen en bij het halen van streetfood en drankjes bij de mobiele keukens gaat dit jaar tijdens Spoffin met festivalmunten. Deze zijn verkrijgbaar bij de verschillende kassa’s in de stad.

Terugblikken
Spoffin blikt dit jubileumjaar terug door nieuwe voorstellingen van eerdere publieksfavorieten te presenteren. Zo zijn de dames van Poolse Vis er weer: zij hebben hun intrek genomen in de woonkamer van een echtpaar in de Kruiskamp, waar zij ter plekke de hilarische slapstick DOUW produceren. TENT circustheater producties stal eerder de harten van het publiek met de voorstelling LOOP en presenteert nu NET, waarbij de circusartiesten op, aan en tussen drie enorme netten laten zien dat hedendaags circus veel meer is dan alleen indrukwekkende kunstjes.

Amersfoorters Jelle de Bruijn en Dick Cools van Actic nemen je opnieuw mee op hun Urban Safari door de binnenstad. De act heeft zich inmiddels ontwikkeld en dat is ook Konijnenbelts bedoeling van deze ‘terugblikken’. ‘We halen een aantal opvallende artiesten terug, zodat je ook de ontwikkeling van groepen kunt zien.’

Feestelijk is zeker ook de Cardboardia Parade die dagelijks vertrekt vanaf het pand van de voormalige Kunsthal KAdE aan het Smallepad. Een vrolijke en bonte optocht met metershoge fantasiefiguren van karton, waaraan jong en oud ook zelf kan deelnemen door voorafgaand aan de Parade eigen kostuums of objecten te komen knutselen.

Een enthousiast groepje creatieve Amersfoortse jongeren is te zien in From dust till dust, de nieuwe voorstelling van de Nederlands-Iraanse danseres Sheyda Darab. Zij heeft de afgelopen weken in de vorm van workshops samen met de jongeren in de Laswerkplaats gewerkt aan deze voorstelling met hiphop, moderne dans, mime en meer.

Straatkomiek This Maag (CH/DE) belooft weer hilarische voorstellingen. ©ThisMaag

Straatkomiek This Maag (CH/DE) belooft weer hilarische voorstellingen. ©ThisMaag

Regisseuse Wieke ten Cate is dit jaar teruggekomen naar haar geboorteplaats voor de productie Arbeid adelt. Zij vertelt het verhaal van de arbeiders van de Prodentfabriek die in 2012 de deuren sloot, gebaseerd op talloze interviews met voormalig werknemers van de tandpastafabriek. De voorstelling gaat in première in De Nieuwe Stad, zoals de locatie tegenwoordig heet.

Plantsoen West is inmiddels, naast de bekende pleinen in de stad, ook een vaste festivallocatie tijdens Spoffin. Hier kom je bijvoorbeeld een echte, levensgrote ridder van papier tegen, die sprookjesachtige verhalen uit zijn harnas tovert. Er is poppentheater voor kinderen vanaf 2 jaar en Svalbard uit Zweden brengt er een muzikale circusshow.

Liefhebbers van dans komen tijdens Spoffin zeker ook aan hun trekken. Aanraders zijn volgens Konijnenbelt bijvoorbeeld de twee voorstellingen van HURyCAN. ‘Maar met elke naam die je noemt, doe je een andere groep te kort.’ Om er toch nog één te noemen: op de Groenmarkt brengt een Fins duo tangodanstheater op een levensgroot schaakbord. Komisch, sensitief en met een ondeugend tintje.

Spoffin TALK
Nieuw dit jaar is Spoffin TALK in café Miles. De Amersfoortse cabaretier en theatermaker Patrick Nederkoorn praat hier met regisseurs en acteurs van opmerkelijke Spoffin-voorstellingen. Ook vallen er af en toe groepen binnen om een kleine act te presenteren. Kom vooral kijken en luisteren als je alle ins en outs wilt weten over straattheater in het algemeen en het programma van Spoffin in het bijzonder!

Meer lezen?
Spoffin heeft een gratis festivalmagazine met interviews en achtergrondinformatie en er is het programmaboekje in broekzakformaat, dat verkrijgbaar is op 14 verkooppunten in de stad. Daarnaast kun je op iPhone en iPad de handige VivaFestival-app installeren. Geen Apple, geen nood: Spoffin heeft ook een mobiele website waarop je het programma kunt raadplegen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.