Sint-Jorispenning voor ‘veelzijdig kerk- en concertorganist’

Afgelopen zaterdag ontving organist Herman van Vliet uit handen van burgemeester Lucas Bolsius de Sint-Jorispenning. Van Vliet ontving de waardering van de stad voor zijn jarenlange inzet voor de orgelcultuur. De uitreiking vond plaats na zijn optreden ter gelegenheid van de Bachdag in de Oud-Katholieke Kerk aan ‘t Zand.

De orgelmusicus behoort tot de bekendste kerk- en concertorganisten in Nederland. Van Vliet was organist van de Hervormde Kerk te Bodegraven in de periode 1961 – 1974, werd benoemd tot organist van de Michaëlskerk te Oudewater in 1974 en daar kwam in 1978 een benoeming tot organist van de Petruskerk in Woerden bij. Van 1990 tot 2011 was hij de hoofdorganist van de St.–Joriskerk te Amersfoort.

Herman van Vliet ontvangt de Sint Jorispenning uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Foto: Cees Wouda

Herman van Vliet ontvangt de Sint Jorispenning uit handen van burgemeester Lucas Bolsius.
Foto: Cees Wouda

Van Vliet heeft naast zijn muzikale aandeel aan vele kerkdiensten al jaren een zeer drukke concertpraktijk met zo’n 40 à 60 concerten per jaar. Naast vele concerten in Nederland trad hij op in o.a. Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Canada en de Verenigde Staten.

Burgemeester Bolsius: “Herman van Vliet heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een veelzijdig kerk- en concertorganist met een zeer breed repertoire, maar met een bijzondere voorliefde voor de orgelkunst van de 19e eeuw, met een extra accent op de Franse symfonische orgelkunst. Door zijn gevarieerde programmakeuze, fantasievolle registraties en interpretaties neemt hij dan ook een belangrijke plaats in de orgelwereld in.”

De discografie van Van Vliet omvat enige tientallen solo-LP’s en CD’s, met grote en kleinere werken uit de orgelliteratuur. Voor deze opnamen bespeelde hij verschillende grote orgels in binnen- en buitenland. Eén van zijn belangrijkste CD-projecten betrof de integrale opname van alle tien orgelsymfonieën van de Franse componist Charles-Marie Widor, gespeeld op de beroemdste orgels van Cavaille-Coll in Frankrijk.

Foto: Cees Wouda

Foto: Cees Wouda

Naast zijn uitvoerend werk geeft Van Vliet orgellessen aan getalenteerde orgelleerlingen en treedt hij incidenteel op als orgeladviseur. Bij de laatste grote restauratie van het hoofdorgel in de St.-Joriskerk speelde hij een belangrijke rol.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.