Sint-Jorispenning voor jazzpromotor Alexander Beets

Amper twee uur voor het openingsconcert van de 39e editie van Amersfoort Jazz en tijdens een welkomstdiner voor zijn internationale gasten, werd festivaldirecteur Alexander Beets donderdagavond verrast met een korte speech van locoburgemeester en wethouder Bertien Houwing. Houwing vertelt de overrompelde Beets dat hij erin is geslaagd om het jazzfestival uit te bouwen tot een sprankelend vierdaags evenement met nationale uitstraling en internationale musici en gasten. Volgens Houwing heeft hij hiermee een belangrijke bijdrage geleverd aan het culturele klimaat in Amersfoort.

Het is de tweede penning die dit jaar wordt uitgereikt. In maart is de Sint-Jorispenning uitgereikt aan architect Leo Heijdenrijk (postuum) en zijn vrouw Cis Heijdenrijk. Het echtpaar was in de jaren tachtig van de vorige eeuw initiatiefnemer om van Mondriaans geboortehuis aan de Kortegracht een museum te maken. Ook het Mondriaanmuseum is tijdens het jazzweekeinde betrokken in de programmering; auteur en bassist Jeroen de Valk verzorgt er met zijn trio een drietal optredens als ode aan de tweede grote passie van de kunstschilder Piet Mondriaan, de jazzmuziek.

Rabobank Amersfoort Jazz, zoals het festival nu heet, is in 1979 voor het eerst georganiseerd, destijds nog een eendaags festival in Theater Flint. Sinds 2012 is de in Leusden wonende festivaldirecteur en saxofonist Beets de gedreven promotor. Samen met voormalig organisator van het Amersfoortse Global Village festival, Matti Austen, spant hij zich in om de programmering en artistieke inhoud naar een zo hoog mogelijk plan te tillen.

De ambities van de beide liefhebbers van wereldjazz zijn vorig jaar nog bekroond met de honorering van een subsidieaanvraag bij het Fonds Podiumkunsten. Het heeft de ruimte voor het realiseren van een internationale uitstraling van het festival aardig vergroot, zo mag blijken uit de programmering als vermeld in de 40 pagina´s dikke festivalbrochure.  Jong talent en internationaal gevestigde namen geven ruim tachtig optredens verdeeld over vier dagen. Het Internationale Laureatenfestival, dat tevens dit weekeinde in Amersfoort wordt georganiseerd, betreft een uitwisselingsprogramma met festivalorganisatoren uit Thailand, India, Zuid-Afrika en Spanje.

www.amersfoortjazz.nl

foto: Alexander Beets tijdens een optreden met trompettiste Saskia Laroo

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.