Roodhapje: muzikaal sprookje om van te smullen

Roodhapje (nee, geen spelfout), dat zondag in première ging, is een kleurrijke, vrolijke en spannende opera voor jong én oud. Een zeer eigentijdse versie van het alom bekende sprookje, vol humor en verrassende plotwendingen. Holland Opera zet na Suikertantes (2014) weer een ijzersterke jeugdvoorstelling neer. Twintig voorstellingen maar liefst, waarmee men de opera op een luchtige manier toegankelijk maakt voor de jongste generatie. Amersfoort heeft op cultureel gebied veel fraais te bieden en mag trots zijn op deze gloednieuwe productie van Holland Opera.

(Foto: Walter Goyen)

(Foto: Walter Goyen)

Op zondag 20 december vond in de Veensmederij de wereldpremière plaats van Roodhapje, de nieuwste productie van Holland Opera, dat gevestigd is in Amersfoort. De voorstelling is nog te zien tot en met zondag 3 januari 2016.

Joke Hoolboom, algemeen directeur en artistieke leiding van Holland Opera, schreef het libretto. Uitgangspunt was het het verhaal ‘Roodhapje’, een bewerking van kinderboekenschrijfster Imme Dros.

Grote ronde spiegel

Het intrigerend decor is opgebouwd uit een houten constructie rondom een grote ronde spiegel in de grond, die de waterput symboliseert waarin de ‘boze’ wolf zijn spiegelbeeld ziet. De ronde trap loopt fraai door in de achterwand. Met spannende belichting worden mooie sferen gecreëerd.

(Foto: Walter Goyen)

 

(Foto: Walter Goyen)

(Foto’s: Walter Goyen)

De intrigerende muziek werd geschreven door Steven Kamperman. Modern, sfeervol en heel functioneel, soms met een heerlijke blues en jazz-invloeden. De basis van de muziek wordt verzorgd door slechts twee muzikanten: Jurgen Burdorf op elektrische gitaar en Christiaan Saris op slagwerk, percussie, marimba en xylofoon. Best een verrassende combinatie voor een opera, maar het werkt uitstekend. Soms wordt het duo instrumentaal aangevuld door de zingende hoofdrolspelers op basgitaar, viool en zelfs een origineel Hammond-orgel in stereo via een originele Lesley-box! De hoofdrolspelers blijken dus van meer markten thuis te zijn!

Stoere tiener

Het verhaal gaat natuurlijk over Roodkapje, die van haar moeder op bezoek moet bij haar oma in het bos. Ze heeft er eigenlijk geen zin in, een hippe meid gaat natuurlijk liever lekker shoppen met haar vriendinnen. Make-up, daar is ze volgens moeder nog veel te jong voor en ze moet een raar rood mutsje op. De stoere tiener vindt het maar niks. Wel goed oppassen voor de wolf die is gesignaleerd in het bos!

Die wolf, gespeeld door tenor Niek Idelenburg, blijkt een eenzame ziel, die sterk verlangt naar zijn zijn familie in het Noorden. Roodkapje lijkt een smakelijk laatste hapje voor zijn reis naar huis, wat regelmatig leidt tot de Freudiaanse verspreking ‘Roodhapje’. Zelfs oma heeft het over Roodhapje, of zou dat dan toch niet oma zijn?

 

(Foto: Walter Goyen)

(Foto: Walter Goyen)

Het sprookje bevat een aantal komische plotwendingen, die het publiek en zelfs de acteurs in verwarring lijken te brengen, maar we gaan hier uiteraard geen details verklappen. Slimme vondsten in een moderne vertelling, waarin het jonge meisje Roodkapje strijdt tegen het strenge regime van haar bezorgde moeder, maar waarin die strenge moeder van Roodkapje op een bepaald moment juist enthousiast de kans grijpt om ook weer even kind mogen te zijn. Laten we eerlijk zijn: wil niet elke (groot)ouder ook af en toe weer even jong zijn? Dat kan in deze swingende versie van Roodhapje! Een leuk verhaal dus voor kinderen én volwassenen, ik zag ook de volwassen vaak met een grote glimlach in het publiek.

De mooie kostuums zijn verzorgd door Sophie Ketting en Marjan van Geene. Het prachtige wolvenmasker wordt zichtbaar als de wolf zich dreigend voorover buigt, mooi gedaan!

(Foto: Walter Goyen)

(Foto: Walter Goyen)

De cast bestaat naast Leonie van der Wal (Roodkapje), Madieke Marjon (grootmoeder) en de eerder genoemde Niek Idelenburg ook uit een groep jonge kinderen. Omdat de opera maar liefst twintig  keer wordt opgevoerd, zijn er twee verschillende groepen van de jeugdige cast. Mocht je specifiek naar een van die jonge acteurs willen gaan kijken, check dan even wanneer hij/zij precies speelt.

(Foto: Walter Goyen)

(Foto: Walter Goyen)

Na afloop van de voorstelling is er de gelegenheid om heerlijke poffertjes ‘van oma’ te eten. De locatie is de Veensmederij aan de Soesterweg. Gratis parkeren, ook wel aangenaam. Diverse shows zijn al bijna uitverkocht, dus zorg dat je op tijd reserveert. Meer informatie over Roodhapje vind je hier.

Foto´s

Ik maakte een grote serie foto’s. Bij dit artikel zie je een paar voor de sfeer. Ga je naar de voorstelling en wil je vooraf liever niet te veel zien, hou het dan hierbij. Ben je al geweest of ben je gewoon nieuwsgierig? Zie dan ruim 88 foto’s in mijn Facebook-album, dat ook te bekijken is als je zelf geen Facebook-account hebt.

(Foto: Walter Goyen)

(Foto: Walter Goyen)

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.