Rolf Delfos Quartet in Observant

Rolf Delfos is een muzikale duizendpoot met een groot hart voor jazzmuziek. Saxofonist, bandleider, arrangeur, componist, programmeur, radiomaker, conservatoriumdocent en SENA-bestuurslid. Rolf Delfos is het allemaal en is dan ook al jaren zeer actief in de internationale jazzscene. Voor zijn verdiensten in de Nederlandse jazzwereld kreeg hij in 2013 de prestigieuze Peter Schilperoort Award uigereikt. Woensdag 7 januari treed Het Rolf Delfos Quartet op in Stadscafé de Observant. De aanvang is 20:30 uur en de toegang gratis.

Delfos heeft nooit zijn naam direct verbonden aan een groep (denk aan de Houdini’s, Artvark, De Jazzinvaders) en heeft ook nu weer een volgende titel toegevoegd aan de groep: De Batelier. Volgens Delfos is deze roofvogel die in Zuid Afrika en Namibië voorkomt zeer opvallend van kleur, namelijk volledig zwart behalve de felrode kop en poten. Niet dat Delfos zich daarmee identificeert, maar kleur bekennen is een groot goed in de muziek.

Rolf heeft de afgelopen twintig jaar samengewerkt met een groot scala aan binnen- en buitenlandse artiesten en meegewerkt aan meer dan 60 cd-producties. Naast de vele, wereldwijd uitgebrachte cd’s van zijn eigen bands, maakte hij opnames met onder meer Gino Vanelli, Denise Jannah, Lois Lane, DJ Phil Martin en Trijntje Oosterhuis. Van meer dan 30 albums is hij ook verantwoordelijk voor de composities en arrangementen.

Met Pascal Vermeer (speelt met onder andere Jeroen van Vliet), Udo Pannekeet (die vorige maand nog tourde met Scott Henderson) en Berthil Busstra (misschien wel de keyboard-man met de mooiste geluiden van Nederland) kan hij de composities spelen die teruggaan naar een vorm van ‘electronic jazz’ zonder te vervallen in voorspelbare makkelijke melodieën. Volgens Delfos legt Busstra zulke mooie akkoorden neer, dat de improvisatie een vanzelfsprekendheid wordt en de melodie overgaat in een improviserend samenspel met drums en bas, zodat het kwartet elke keer weer opkijkt van het eigen resultaat. Voor Delfos is dit kwartet de mooiste balans tussen harmonie, groove en interactie.

https://www.youtube.com/watch?v=9x34FMjbHzQ

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *