Historisch, zo mag je dit weekend in De Flint wel noemen. Na intensieve jaren van voorbereiding kwam op 22 en 23 januari 2016 in De Flint een droom uit van de Amersfoorters Mike van Dijkhuizen en Kelvin Hagebeuk: de wereldpremière van hun rockopera R.M.S. Titanic. Een gloednieuw verhaal (overigens niet gerelateerd aan de film) over een overlevende van de beroemde scheepsramp in april 1912.
Titanic is een ongelofelijke prestatie van Theatergroep Amerberg, die het muzikale verhaal met knappe decors en prachtige kostuums op vrijdag 22 januari succesvoor tot leven bracht. De grote zaal van De Flint zat zo goed als vol en gaf een welverdiende staande ovatie als terechte beloning voor een prachtige voorstelling.
Amersfoortse musicalgroep de Amerberg
De twee componisten Mike van Dijkhuizen en Kelvin Hagebeuk schreven niet alleen de teksten en de muziek, ze namen ook alle muziek op én vertolkten twee hoofdrollen. De oogstrelende productie stond onder leiding van Jan van Dijkhuizen (regie & script), die met deze voorstelling afscheid neemt van de Musicalgroep de Amerberg.
Het verhaal gaat over John Goodwin, die zijn jonge dochter voor het eerst vertelt wat er precies gebeurde kort na haar geboorte. Tien jaar eerder vertrok Goodwin met zijn vrouw en hun pasgeboren baby op reis met de Titanic, om een nieuw leven te starten in New York. Heel beeldend beleven we wat er gebeurde tijdens die rampzalige reis, en we ontdekken hoe Goodwin’s vrouw de reis op een tragische manier niet overleeft.
Vader en dochter
John Goodwin wordt gespeeld door Mike van Dijkhuizen (de oudere, terugblikkende vader) en Frits Broer (als jongeman ten tijde van de Titanic). De oude Goodwin zien we links in een kleine, sfeervolle woonkamer, samen met zijn dochter Emily, gespeeld door Roma van Dijkhuizen (in werkelijkheid ook vader en dochter).
Geruisloos gaat het verhaal heen en weer in de tijd. Vader vertelt het verhaal aan zijn dochter, waarna de aandacht weer naar het hoofdtoneel gaat.
Prachtige kostuums
Titanic is een wervelende en verrassend professionele productie, met stevige rockmuziek en sfeervolle nummers. De kostuums zijn werkelijk prachtig gemaakt, met veel gevoel voor de tijd, in kleur en in de kleinste detail. Van prachtige baljurken tot scheepsuniformen, van stokers-overall tot fijne witte blousen, van fraaie dameshoeden tot een Engelse bolhoed en mooie kapiteinspetten. Het oogt allemaal schitterend, een lust voor het oog!
Indrukwekkende decors
Ook de decors zijn indrukwekkend en gevarieerd. We zien onder andere de eerder genoemde woonkamer, de enorme twee verdiepingen tellende scheepswand, de stookruimte waarin echt vuur lijkt te branden, de werk- en slaapkamer van de kapitein, een enorm bed in de kajuit van Goodwin en zijn vrouw, een schitterende balzaal, een groot hek en een ludieke uitkijkpost. Zelfs een heuse reddingsboot verschijnt op het toneel! Achter de schermen is het tijdens de scenewisselingen soms rennen en slepen met de decorstukken, maar het verloopt allemaal perfect.
Oog voor details
Veel aandacht is ook besteed aan allerlei details. In de ketel van de stookruimte brandt een echt vuur (nou ja, digitaal dan, maar toch). In de controleruimte staan een ouderwetse typmachine en een bakelieten telefoon, en aan de muur hangen ouderwetse barometers. Postzakken van US Postal. Een ouderwetse ijskar. Op de petten van de crew staat White Star Line, de eigenaar van de Titanic. Extra grappig: kapitein Edward John Smith (prachtig vertolkt door Kelvin Hagebeuk) leest op de ochtend van de ramp de krant. Wie goed kijkt, ziet een exemplaar van The Daily Mirror uit april 1912, heel mooi gevonden! Wie arendsogen heeft, ziet echter dat het de krant betreft 16 april, de dag ná de ramp. Een subtiele grap (neem ik aan), die overigens niemand in het publiek gemerkt kan hebben.
Visueel spektakel
Het grote gezelschap zorgt met rol- en kledingwisselingen voor een mooie aaneenschakeling van verschillende sferen: van rijke balzaal tot het jolige, goedkopere benedendek, waar men een soort Ierse dans op de tafels uitvoert, opgevrolijkt met fluit en trom. Het gezelschap bevat ook enkele zeer jeugdige spelers, die zorgen voor een grappige afwisseling. Ze spugen over de railing van de Titanic, spelen een kaartspel en rennen vrolijk over het dek. Ook de volwassen acteurs zorgen voor het nodige kijkplezier. Er gebeurt vaak heel veel tegelijk op de volle Titanic, een waar visueel spektakel. Subtiel detail is ook het strijkorkest, dat volgens de overlevering bleef spelen tot de Titanic ten onder ging.
Knappe muziek
Voor Mike van Dijkhuizen en Kevin Hagebeuk kwam met Titanic een heel lang gekoesterde droom in vervulling. De eerste plannen voor deze rockopera werden immers al in 2001 gemaakt en in die tijd schreven zij al de eerste nummers. Beiden spelen gitaar, en daarnaast meerdere instrumenten. Samen speelden zij alle partijen van de musical, een uiterst knappe prestatie!
Historische video
Op een groot scherm zien we originele, historische beelden van de Titanic, aangevuld met allerlei historische feiten, die het verhaal inhoudelijk en emotioneel ondersteunen: 2.224 passagiers en bemanningsleden. En 20 reddingsboten … voor 1.178 mensen … Met een watertemperatuur van -2 graden celcius.
Slechts twee keer te zien
Aan de productie is circa drie jaar keihard gewerkt, en dat resultaat is te zien. Er moet enorm veel tijd en liefde in gestoken zijn in deze rockopera. Wat jammer dat die maar twee keer te zien was. Hopelijk krijgt het gezelschap Amerberg hierna de kans om het ook elders in het land uit te voeren. Er zijn in ieder geval video-opnames gemaakt.
Foto’s
Heel veel foto’s van het concert zijn te zien op Facebook (ook voor mensen zonder Facebook):