R.i.p. Rein van den Broek: muzikant en cafébaas

De veelzijdige trompettist, bugelspeler en componist Rein van den Broek is overleden. Van den Broek, die in de jaren ’80 en ’90 nadrukkelijk aanwezig was in Amersfoort, stierf afgelopen zondag aan een hartaandoening in Blaricum. Hij was 69 jaar. Van den Broek was in Amersfoort uitbater van Café De Koppelpoort aan de Grote Spui. Maar hij verloochende zijn achtergrond niet en stond zo vaak als mogelijk in zijn eigen kroeg op het houten podiumpje met zijn bugel. Hij liet er bandjes spelen en organiseerde er eens per week jamsessions.

Iedereen kende hem in die tijd als de trompettist van Ekseption, de band die rockbewerkingen maakte van klassieke composities. Ouderen wisten dat hij de zoon was van trompettist Rinus van den Broek, die bij de Ramblers en de Skymasters had gespeeld. Jongeren kenden Reins dochter Marleen, die op de sessies in De Koppelpoort haar eerste stappen zette op het muzikale pad. Tegenwoordig is ze bekend als ‘Marlayne’, zangeres en tv-presentatrice.

Zelf was Van den Broek vooral ingenomen met het lucratieve succes van zijn composities Trumpet Cross en Tarantuella; ze werden spoedig de begin- en eindtunes van Radio Tour de France.

In Amersfoort was de klassiek geschoolde Van den Broek al geen hoge-notenman meer; wel speelde hij altijd smaakvol en melodieus in het middenregister, in de stijl van de grote swingtrompettisten. Hij was cafébaas geworden – met de opbrengst van zijn composities – omdat hij genoeg had van het reizende bestaan van een musicus. Uiteindelijk ging hij toch weer fulltime de muziek in, daartoe gestimuleerd door een paar wereldtournees met de herenigde band Ekseption, waarna hij vertrok uit de stad.

Enkele jaren terug was hij nog aanwezig in de studio toen het Metropole Orkest nieuwe versies van zijn Tour de France-successen opnam. Na Van den Broeks overlijden is saxofonist Dick Remelink de laatste overlevende van Ekseption.

 

Rein van den Broek

Rein van den Broek (1945-2015)

 

 

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *