Parkeergarage Eemplein als weergave van de Onderwereld

Orfeo Underground is de nieuwe productie van Holland Opera die vanaf 21 mei in Amersfoort wordt opgevoerd. Monteverdi’s l’Orfeo krijgt niet alleen een nieuw muzikaal jasje. De voorstellingen vinden ook op een hele bijzondere locatie plaats, namelijk de ondergrondse parkeergarage aan het Eemplein.

De voorstellingen en het publiek verplaatsen zich in de parkeergarage per scene. “Voor de bezoeker een totaal andere manier om opera te beleven”, meldt Holland Opera in een persbericht, “en nog nooit eerder vertoond in Nederland. Niet vanuit een comfortabele concertstoel op 1 plek, maar in beweging, als actieve deelnemer aan het drama.”

Foto: Ben van Duin

Foto: Ben van Duin

De parkeergarage onder het Eemplein is ruim 18 duizend m2 groot. Orfeo Underground speelt zich op verschillende plekken in de garage af. Het publiek beweegt zich soms tussen de scènes door. Af en toe zijn ze getuige van een dans op een meter afstand, dan weer is een scene 75 meter verderop en ziet het publiek een schimmenspel.

Aan de nieuwe productie van Holland Opera werken flamencogitarist Eric Vaarzon Morel en DJ Qbical mee. “Met hun hedendaagse klanken steken ze de muziek van Monteverdi in een nieuw muzikaal jasje”, aldus Holland Opera.

Wekelijks worden de voorstellingen voorzien van een ander koor, te weten kamerkoor Venus uit Utrecht, het Nieuw Bach Ensemble uit Amersfoort en het Utrechtse kamerkoor Coqu.

De opera l’Orfeo (1607) van Claudio Monteverdi is gebaseerd op de bekende mythe van Orpheus en Euridice. Tijdens hun huwelijksfeest wordt Euridice door een slang gebeten. Ze overlijdt aan de gevolgen van de beet. Orpheus reist naar de Onderwereld om Euridice terug te halen.

De koningin van de onderwereld, Proserpina, is diep onder de indruk van de muzikale kwaliteiten van Orpheus en zijn liefde die sterker is als de dood. Zij verzoekt koning Plutone Euridice terug te laten keren naar het land van de levenden. Plutone stemt toe, met als voorwaarde dat Orpheus niet om mag kijken of Euridice hem volgt. Maar helaas, nog voor Orpheus de Onderwereld heeft verlaten, slaat de twijfel toe.

In de klassieke versie van de mythe ziet Orpheus op het moment dat hij omkijkt Euridice voorgoed in de onderwereld verdwijnen. Hij blijft verbitterd achter, wordt later vermoord door Bacchanten (nimfen die de Griekse God Dionysos vergezellen) en komt op die manier weer terug bij zijn geliefde.

Monteverdi koos voor een ander einde: Orpheus wordt meegevoerd naar de hemel, waar hij troost vindt in een evenbeeld van Euridice in de sterren. Er is trouwens een opera over Orpheus en Euridice die een nog vrolijker einde kent. In de versie van Gluck worden de geliefden herenigd en leven ze samen verder.

Voor meer informatie over Orfeo Underground: zie www.hollandopera.nl. De hoofdrollen worden gezongen door Florian Just (Orpheus) en Jenia Kasatkina (Euridice). De normale entree is 29,50 euro, maar er gelden diverse vroegboekkortingen. De voorstellingen vinden plaats tussen 21 mei en 7 juni.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.