Oude Russchische iconen in museum Flehite

Voor de vijfde keer in tien jaar presenteert Museum Flehite een brede selectie oude Russische iconen uit de collectie van iconenverzamelaar en -expert David Tchikvashvili. De tentoonstelling, getiteld Stralende Schoonheid V, werd afgelopen zaterdag 12 april door David Tchikvashvili zelf geopend.

De tentoonstelling werd tijdens de opening voor genodigden, geheel volgens de orthodox-christelijke traditie, gezegend door de Patriarch van de Russisch orthodoxe kerk in Nederland, de heer Stephan Bakker.

Russisch Icoon

In de periode van Pasen tot en met Pinksteren kunnen bezoekers in de intieme, historische ambiance van Museum Flehite, in een gewijde sfeer genieten van de ‘stralende’ pracht en uitdrukkingskracht van de eeuwenoude iconen, te dateren van de 16e t/m 19e eeuw. De spiritueel geladen tentoonstelling is tot en met 15 juni te zien.

Op Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en tijdens Pinksteren is het museum speciaal voor de tentoonstelling geopend.

Stralende Schoonheid V omvat iconen uit verschillende eeuwen en bestaat uit allerhande verbeeldingen van tientallen religieuze onderwerpen. Diverse varianten van de Moeder Gods, scènes uit het Oude en Nieuwe Testament, heiligen, de Deësis, Triniteit, evangelisten, kerkvaders en vanzelfsprekend Christus (als Pantocrator; heerser). Er zijn kalendericonen (maand- en jaariconen) en er zijn onderdelen te zien van een iconostase (een iconenwand die het heiligdom in de orthodoxe kerken afscheidt van de publieke ruimte). Uniek in de tentoonstelling is een tweetal Koningsdeuren; het centrale onderdeel van de iconostase.

Icoon2

Voor belangstellenden organiseert Museum Flehite tijdens de tentoonstelling Stralende Schoonheid V iedere zondag vanaf 14.00 uur elk uur ‘Iconen in het kort’: een toelichting van een kwartier waarbij een museummedewerker aan de hand van één icoon uitleg geeft over de stilistische en iconografische rijkdom van Russische Iconen.

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur
Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag geopend.
Maandag, Eerste Paasdag, Koningsdag gesloten.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.