Open monumentendag in de regio Eemland

Afgelopen zaterdag vond in Nederland de Open Monumentendag plaats. Tal van monumenten werden opengesteld voor het publiek. Ook werden er door de Eemlandse gemeenten activiteiten georganiseerd die alles met historie te maken hadden. Met het thema Op reis ging de Open Monumentendag terug in de tijd en vertelde het de verhalen van de monumenten; onze getuigen van het verleden.

Op reis gaat over middelen van vervoer, over mobiel erfgoed, over wegen, sporen en kanalen, over de gebouwde monumenten die daarbij horen, over plaatsen van aankomst en vertrek, over pleisterplaatsen, over werkplaatsen, remises, koetshuizen, werven en natuurlijk veel meer. Dat 2014 ook het Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed is, vormde mede aanleiding om voor dit thema te kiezen.

Het thema past goed bij de gemeente Baarn met haar rijke geschiedenis, talloze koetshuizen en de Koninklijke Wachtkamer. In Baarn waren daarom naast de vele monumenten ook vijftig historische rijtuigen en koetsen te bezichtigen. Een vakkundige jury beoordeelde de ouderwetse vervoersmiddelen waarna ze in een defilé over de Brink trokken.

Amersfoort introduceert monumentenschildje

Op Open Monumentendag had Amersfoort een primeur door de introductie van een schildje met het opschrift ‘gemeentelijk monument’. De woning van Martin van der Weiden kreeg het allereerste schildje uitgereikt. Van der Weiden is de initiatiefnemer en ontwerper van het schildje en schroefde dit zaterdag samen met wethouder Hans Buijtelaar op zijn woning. Alle bewoners of eigenaren van een gemeentelijk monument gratis het schildje ophalen bij de VVV of het stadhuis.

Monica en Martin van der Weiden nemen het schildje in ontvangst van wethouder Buijtelaar - Foto Cees Wouda

Monica en Martin van der Weiden nemen het schildje in ontvangst van wethouder Buijtelaar – Foto Cees Wouda

Eerste monumentenschildje gemonteerd - foto  Cees Wouda (2 van 2)

Het eerste monumentenschildje van Amersfoort is op de gevel gemonteerd.

Amersfoort telt ongeveer 350 gemeentelijke monumenten. De stad is trots op zijn monumenten en koestert die door goed voor ze te zorgen. Eigenaren en bewoners doen dat ook. Wethouder Buijtelaar: “Amersfoorter Martin van der Weiden is met het mooie idee gekomen om zelf een schildje te ontwerpen waarmee de trots en liefde voor monumenten kan worden uitgedragen. Dit initiatief hebben wij van harte omarmd door voor ieder gemeentelijk monument een schildje te laten maken.”

Op vertoon van de verzonden brief is het schildje zowel af te halen bij de VVV (hoek Breestraat/Onze-Lieve-Vrouweplein) als bij de balie in het stadhuis. Het schildje is rood-wit van kleur en gemaakt van geëmailleerd metaal. Het ontwerp is gebaseerd op de Amersfoortse vlag en heeft het formaat van 9 bij 13 centimeter. Het schildje kan naar eigen inzicht op een gemeentelijke monument worden bevestigd.

De gerestaureerde Elleboogkerk was tijdens de Open Monumentendag ook te bezichtigen - Foto Cees Wouda

De gerestaureerde Elleboogkerk was tijdens de Open Monumentendag ook te bezichtigen – Foto Cees Wouda

Eemnes krijgt monument voor overstromingen

Interessant in Eemnes was de onthulling van een ander soort monument. Juist het bestaansrecht van Eemnes, de ligging aan de Eem als waterweg, is ook lang een bedreiging geweest. Aan de Wakkerendijk in Eemnes is daarom een nieuw monument geplaatst: ter herinnering aan de vele overstromingen die Eemnes hebben geteisterd.

Tijdens Nationale Monumentendag onthulde burgemeester Roland van Benthem en de dijkgraaf Mevr. Drs. Tanja Klip-Martin van het Waterschap ‘Vallei en Veluwe’ het monument dat de naam ‘Het Mennegat’ draagt. Het ontwerp is gemaakt door beeldend kunstenaar Reggie van Berkel. Zij heeft daarin de nadruk gelegd op de grote overstroming bij de Meentweg in 1916. Onderdeel van het monument is een informatiezuil, waarop te lezen is hoe Eemnes door de eeuwen heen tegen het water heeft gestreden.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.