Ontmoetingen met geportretteerde Amersfoorters in het Eemhuis

Waar anders dan in het Eemhuis dat zich profileert als dé ontmoetingsplek voor Amersfoorters, vond zondagmiddag de presentatie plaats van het boek Ontmoetingen met Amersfoorters.  Het twee kilo zware boek met vijftig portretten van bekende en minder bekende Amersfoorters staat op naam van auteur Herma Klein Kranenberg  en fotograaf René Dissel.

Bij de espressobar van de bibliotheek was al ruim voor de start van het programma om half vier nauwelijks meer een plek te vinden. De belangstelling voor de presentatie en het speciaal voor de gelegenheid samengestelde programma met een prominente rol voor een aantal ‘portretten’ was groot. Presentator Lex van de Haterd mocht het een en ander in goede banen leiden en deed dat met verve. Ook deed hij een aantal ‘flitsinterviews’.

De  jongste geportretteerde, muzikaal talent Benthe Bokelman (14) overhandigde burgemeester Lucas Bolsius het eerste exemplaar. De burgemeester roemde het initiatief en ging eenmaal terug op zijn zitplaats meteen uitgebreid en geboeid door het boek bladeren.

Benthe zong na het officiële moment het lied The Climb waarbij ze op piano begeleid werd door een ander jong talent, Sofokles Borsten (eveneens 14 jaar en zoon van de geportretteerde muzikant Thijs Borsten). Het optreden verliep net even iets anders dan gepland, toen de aansluiting van de microfoon losraakte. Sofokles zorgde vervolgens zonder blikken of blozen voor een geïmproviseerd stemmig intermezzo totdat het euvel was verholpen en de krachtige zuivere stem van Benthe weer versterkt door de ruimte kon klinken.

 

[slideshow_deploy id=’6228′]

 

Vervolgens werden de  twee makers van het boek in het zonnetje gezet. Op de vraag hoe ze er in is geslaagd telkens de ziel van een geportretteerde bloot te leggen, haalde Klein Kranenberg het citaat aan van fotograaf en schrijver Maarten Corbijn:´Vertrouwen als basis voor een goed portret’. Vertrouwen in combinatie met oprechte interesse en nieuwsgierigheid zijn de kern van haar aanpak.

Bij elk portret met woorden zorgde René Dissel voor een minstens even sterk sprekende zwart-wit foto. In het gesprek dat hij daarna had met festivalfotograaf Henry Krul (ook te vinden in het boek) bleek hoe verschillend beide vormen van fotografie zijn.

Geportretteerde Niki Romijn zong twee liedjes. Bij het eerste werd ze begeleid door dirigent Rolf Buijs – eveneens een ´portret´- en bij het tweede door een ‘vogel’ in een kooitje.

Kunstenaars Thijs Trompert en Marisja Smit en programmeur Ide Koffeman maakten van de gelegenheid gebruik te stellen dat Amersfoort weliswaar op de goede weg is, maar dat op muzikaal gebied nog veel meer moet worden  georganiseerd voor jongeren in Amersfoort (en de regio).

Ronduit ontwapenend was het afsluitende flitsinterview met de in alle opzichten kleurrijke Nila Shalizi. De ambitieuze studente vertelde waarom ze juist rechten is gaan studeren en liet een prachtig gekleurde zijden sluier zien, dezelfde die ze om heeft op de foto van René Dissel. Omdat die foto zwart-wit is, wilde zij de kleuren ervan laten zien. Ze gaf en passant een boodschap waarmee alle aanwezigen op hun eigen manier uit de voeten kunnen: een sluier als een waas van waarden en normen die je van je ouders en cultuur hebt mee gekregen en waarmee je op je eigen manier moet leren omgaan. 

Het boek Ontmoetingen met Amersfoorters is te bestellen op de website www.ontmoetingenmetamersfoorters.nl.

Fotograaf Walter Goyen legde de boekpresentatie vast. Meer foto’s zijn te vinden op zijn facebookpagina.

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *