Nynke Geertsma, de kunst van het dichten

Stadsdichter Nynke Geertsma is zaterdagochtend 21 maart te gast in het programma Golfbreker Actueel van Golfbreker Radio. Herma Klein Kranenberg interviewt haar tijdens het Cultureel Kwartiertje en maakte voor Eempodium.nl een korte voorbeschouwing.

DC00F6C5-C5AA-4F32-B08B-26623C2E047B

De pas benoemde stadsdichter Nynke Geertsma is dol op poezen en taal, precies zoals haar grote voorbeeld Annie M.G. Schmidt dat was. Net als Annie schrijft Nynke geregeld in opdracht en schuwt ze een strakke deadline niet. Integendeel! Een beetje druk op de (fluit)ketel scherpt haar geest en daarmee haar pen.

Nynke gaat de uitdaging aan te dichten over de meest uiteenlopende zaken. Of het nu over bekende Amersfoorters als Piet Mondriaan of Johan van Oldenbarnevelt is, ‘the light verse’ ter ere van de nieuwe LED-verlichting in de OLV-toren of het dichterschap zelf; Nynke weet er wel raad mee. Ze plaveit de keistad op puntige en poëtische wijze met haar verrassende verzen. Lichtvoetig én  diepgaand, zoals Annie dat kon. Liever de glimlach dan de grimas ontlokkend, maar nooit oppervlakkig en altijd tot nadenken stemmend. Geertsma’s gedicht over de ramp met de MH17 werd tot op landelijk niveau geroemd. Zo stijgt onze stadsdichter tot onvermoede hoogten.

Kritisch is ze, vooral op zichzelf. Ook in het openbaar neemt ze geen blad voor de mond. Na de aankondiging dat het kunstwerk op het dak van restaurant Dara weg moet, regent het dichtregels in de stad. Opeens is iedereen in het diepst van z’n gedachten een dichter. Nynke geniet van deze poëtische uitbarsting van haar stadgenoten, maar noteert wel fijntjes deze opmerking: ‘Een paar mooie woorden maken in de regel nog geen zin. Laat staan een gedicht.’

De kunst van het dichten
Hoe construeer je woorden en zinnen tot een gedicht? Hoe belangrijk is rijm en ritme? Wat maakt je tot een dichter? Dáárover, en nog veel meer, ga ik met Nynke Geertsma in gesprek. Golfbreker Radio zaterdag 21 maart om 10.30 uur.

Als muzikaal intermezzo koos Nynke een jazzy ode aan Annie M.G. Schmidt, vertolkt door Nynke zelf: ‘Zonder jou’. Het is een nummer van haar cd ‘De vogels van Holland’. Nynke wordt muzikaal begeleid door gitarist Peter Smit, bassist Jeroen de Valk en gastmuzikant Jan Verwey (mondharmonica). Tijdens de uitzending licht Nynke haar keuze voor juist dit nummer toe.

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *