Nu nog in KAdE: Self-Fiction

Wie nog niet de tentoonstelling Self-Fiction in kunsthal KAdE  in Amersfoort heeft gezien moet een beetje opschieten. De tentoonstelling duurt namelijk tot en met 1 januari, dus de tijd begint te dringen. En dit is toch wel iets wat je gezien moet hebben.

Het gaat om twee solotentoonstellingen, met werk van de Canadese beeldhouwer David Altmejd (1974) en de Duitse schilder Friedrich Kunath (1974). Onder de overkoepelende titel ‘Self-Fiction’ toont Altmejd zijn sculpturen op de benedenverdieping van de kunsthal en heeft Kunath een totaalinstallatie op de bovenverdieping, met schilderijen, neons, objecten en video’s.

De grillige, overdadig uitgedoste en groteske beelden van Altmejd ogen als wezens uit een ander universum. Zij zijn monumentaal, niet alleen vanwege hun formaat, maar vooral door hun absurdistische en intrigerende verschijning. De kunstenaar verwijst onder andere naar mythes, waar in landschappelijke elementen worden benoemd als mensachtige vormen. Vaak zijn er seksuele en erotische referenties, als de ultieme drift van het (on)menselijk wezen.

Beeld van David Altmejd.

Beeld van David Altmejd, onderdeel van de expositie Self-Fiction.

 

Bij de Duitse kunstenaar Friedrich Kunath is ‘dubbelzinnigheid’ kern van zijn oeuvre. Een grap wordt gekoppeld aan het romantische begrip Sehnsucht, het mooie Duitse woord voor ‘lijdzaam verlangen’. Het idioom van ansichtkaarten-kitsch vloeit samen met de canon van de kunstgeschiedenis. De make belief-wereld van Los Angeles en Hollywood ontmoet de Duitse filosofie.

Kunsthal KAdE is in de feestmaand december geopend op Tweede Kerstdag en op 1 januari, van 11-17.00 uur. Eerste Kerstdag gesloten. Op zaterdag 24 en zaterdag 31 december tot 16.00 uur open.

 

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.